Outsourcing codzienności

Jak catering dietetyczny stał się stylem życia wielu Polaków.
Żyjemy coraz szybciej, pracujemy więcej, przez co często brakuje nam czasu, a wszystko, co pozwala go zaoszczędzić jest pożądane. Z drugiej strony zmiany zachodzące w społeczeństwie sprawiają, że rosnące znaczenie zachowań prozdrowotnych wzmaga w nas chęć prowadzenia zdrowego stylu życia.

Z tego też względu coraz częściej poszukujemy rozwiązań, które nie tylko zdejmą z nas lwią część piętrzących się obowiązków, ale również wesprą w realizacji swoich postanowień, również tych dotyczących zdrowia i prawidłowych nawyków żywieniowych.

Outsourcing codziennych obowiązków coraz częściej dotyczy nie tylko sfery zawodowej, ale również prywatnej, a na popularności zyskuje zlecanie opieki nad naszym jadłospisem czy kondycją fizyczną firmom lub osobom zewnętrznym. – Przestrzenie coworkingowe, czy colivingowe pozwalają na niemartwienie się rachunkami za internet, sprzątaniem, lub wizytą hydraulika. Jednak coraz częściej nie tylko w tych aspektach życia codziennego poszukujemy wsparcia. Dążąc do lepszego samopoczucia decydujemy się na rozwiązania, które np. umożliwią nam w łatwy i szybki sposób wdrożyć prawidłowe nawyki żywieniowe, bez konieczności spędzania wielu godzin na tworzeniu jadłospisu, zakupach i gotowaniu – tłumaczy Bartłomiej Foszer, inwestor i doradca strategiczny cateringu Pomelo.

Chcemy jeść zdrowo, ale brakuje nam czasu
Tempo współczesnego świata sprawia, że ciężko nam znaleźć czas na samodzielne przygotowanie zbilansowanych posiłków. Chcemy jeść zdrowo, ale nie mamy na to czasu – tak wynika z Raportu Pomelo 2020, według którego 60% respondentów chce zdrowo się odżywiać, a prawie 70% z nich nie ma czasu gotować. Pośpiech, czy zwykły brak pomysłów kulinarnych sprawiają, że zdarza nam się jeść szybko i byle jak. – Śmieciowe przekąski, jedzenie w biegu, późne śniadania, lub co gorsza ich brak, to bardzo częsty scenariusz naszego codziennego żywienia. Na szczęście równolegle z tego typu zachowaniami, pojawiła się moda na zdrową żywność. I nie chodzi tu o robienie zakupów w sklepach bio, a o świadome wybieranie tego, co trafia na nasze talerze – mówi Katarzyna Lechnik, dietetyczka cateringu Pomelo. Rozwiązaniem może być skorzystanie ze wsparcia firm oferujących dietę pudełkową. – Wśród dostępnych programów żywieniowych znaleźć można diety, które dopasowane są pod względem rodzaju, kaloryczności, czy wykluczeń jakie chcemy uwzględnić. Nie są to propozycje wyłącznie dla pań. Dostępne są również specjalnie opracowane diety dla panów, którzy chcą schudnąć lub dla takich, którzy potrzebują wybranych składników podczas intensywnego okresu ćwiczeń – dodaje.

Współczesne trendy kształtujące zachowania konsumentów
Z jednej strony brak czasu, z drugiej popularyzacja zdrowego stylu życia. Dla prawie 40% osób korzystanie z cateringu dietetycznego to obok walorów prozdrowotnych również znaczna oszczędność czasu. Wszystkie te czynniki spowodowały, że dieta pudełkowa to już nie tylko chwilowa moda, a styl życia wielu Polaków. Co więcej, aktualna sytuacja na świecie przyczyniła się do zwiększenia świadomości konsumentów na temat zdrowia i tego, jaki wpływ na nie ma również odpowiednio zbilansowana dieta. Dodatkowo, na znaczeniu zyskało również wszystko, co pozwala oszczędzić czas przy jednoczesnym zminimalizowaniu konieczność wychodzenia z domu, czy stania w sklepowych kolejkach.  – Rynek e-commerce w dobie pandemii odnotowuje dynamiczny wzrost. Polacy coraz chętniej robią zakupy w internecie, na czym zyskuje także branża cateringów dietetycznych. Możliwość konsultacji online z dietetykiem, który dopasuje dietę do naszych oczekiwań i stylu życia, a następnie złożenie zamówienia przez internet i otrzymanie 5 posiłków prosto pod drzwi, bez konieczności wychodzenia z domu to kolejny aspekt, który wpłynął na jeszcze większy wzrost zamówień w ostatnich miesiącach –  mówi Bartłomiej Foszer, inwestor i doradca strategiczny cateringu Pomelo.

Jak wynika z danych cateringu Pomelo na początku roku 2021 wzrost zamówień w stosunku do grudnia 2020 wzrósł o 50% (rok wcześniej był to wzrost rzędu 30%), a w stosunku do stycznia 2020 w 2021 wzrost był na poziomie 60%.

Wiedza i doświadczenie
Jak się okazuje, zlecanie części obowiązków „na zewnątrz” wynika nie tylko z braku czasu. Często wolimy skorzystać z oferty firm zewnętrznych również z uwagi na wiedzę, której zwyczajnie nam brakuje. Takie rozwiązanie zapewnia najwyższą jakość usług w oparciu o doświadczenie oraz specjalizację firm je świadczących. – Wiele osób chciałoby rozpocząć zdrowe odżywianie, jednak samodzielne przygotowanie takiej ilości różnorodnych dań często wymaga nie tylko czasu i umiejętności kulinarnych, ale również specjalistycznej wiedzy z zakresu dietetyki. Jadłospis, który sami skomponujemy w domu zazwyczaj opiera się o produkty, które znamy i lubimy, przez co istnieje ryzyko niewłaściwego dobrania ilości makro i mikro elementów potrzebnych naszemu organizmowi.  W tej kwestii przydatna jest więc umiejętność obliczania zapotrzebowania kalorycznego, czy łączenia ze sobą wybranych składników, aby danie było nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Dla laika to zadanie jest często nie do przeskoczenia. Obliczanie tych wszystkich parametrów wymaga dużo pracy, która w diecie pudełkowej jest wykonywana całkowicie za nas w oparciu o wiedzę wykfalifikowanych ekspertów – tłumaczy Anna Foszer, właścicielka cateringu Pomelo.  

Fot. Pomelo
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat