Owoce zamknięte w słoiku

Owocowe przetwory.
Lato powoli odchodzi w niepamięć, a wraz z nim wiele dobrodziejstw. Możemy jednak zamknąć słoneczną porę roku w słoiku pod postacią owocowych przetworów.

Świeże owoce to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy, jakie oferuje nam lato. By cieszyć się ich smakiem i zapachem na dłużej, warto odpowiednio je przetworzyć i zachować w słoiku na długie zimowe wieczory. Oto kilka rad, żeby móc cieszyć się smakiem słonecznych dni na dłużej.

Słoiki, w których mamy zamiar przechowywać przetwory, są bardzo ważne, co produkty, z których je przygotujemy. Lepiej jest wybrać o mniejszej pojemności, np. 0,25l lub 0,3l. W ten sposób można zjeść całą zawartość, nie martwiąc się, że coś się zepsuje. Te nieco większe sprawdzą się do kompotów i soków.

  • Soki – do przygotowania soków najlepsze będą garnki do gotowania na parze. Dzięki temu owoce zachowają jak najwięcej wartości odżywczych. W wyniku podgrzewania, wlana do dolnego zbiornika woda zaczyna parować, a owoce po kilku minutach zaczną puszczać soki. Najlepsze będą dojrzałe maliny, jabłka, truskawki, gruszki, agrest, porzeczki i dzika róża.
  • Przeciery – chcesz mieć idealnie gładki przecier bez żadnych pestek? Przy ich produkcji warto użyć takich drobiazgów jak sito, drylownicę lub łyżkę do usuwania gniazd nasiennych.
  • Kiszonki – fermentacja to najstarsza, obok solenia i suszenia, metoda przedłużania trwałości jedzenia. Kiszone owoce robi się bardzo prosto. Wystarczy do tego kilka owoców, sól i dobry słoik i woda. Owoce trzeba wymoczyć w wodzie, naciąć je, wypełnić solą i zalać gorącą wodą.
  • Chutney – to gęsty sos z owoców (np. mango, gruszek czy moreli), cebuli i aromatycznych przypraw. Może być przyrządzany na słodko albo ostro. Konsystencją przypomina konfiturę.
  • Owoce liofilizowane – suszenie pozwala zachować naturalny smak, skład i aromat owoców. Zadanie znacznie ułatwi np. suszarka spożywcza. Wystarczy ułożyć owoce na kratkach suszarki, ale powinny one leżeć obok siebie, a nie na sobie. Suszy się je do całkowitego ich wyschnięcia.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat