Owoce od bogini Mai

Ciekawostki o majowych owocach + przepis na podwieczorek.
Maj to miesiąc, w którym pojawia się wiele pysznych owoców. O niektórych takich jak agrest i czereśnie zapominamy. Poznaj kilka ciekawostek na ich temat i przygotuj super podwieczorek.

Według starej legendy w maju Bóg Ojciec stworzył świat. Sama nazwa piątego miesiąca w roku pochodzi od łacińskiego słowa maius. Rzymianie nadali je na cześć bogini wzrastania, której święto obchodzili pierwszego dnia maja. Do dziś bogini Maja za pomocą deszczu pobudza rośliny do wzrostu i dostarcza nam wielu smakołyków, rozpoczynając owocowy zawrót głowy.

Agrest to chyba najbardziej zapomniany majowy owoc. Niezwykle smaczny i bardzo zdrowy. Wzmacnia kości, poprawia wzrok, uspokaja, zapobiega starzeniu, jest wskazany dla diabetyków i pomaga w leczeniu nowotworów. Pochodzi z Europy i zachodniej Azji, ale stał się popularny dopiero w XVIII w. Wierzono, że odpędza nieszczęście i nazywano go owocem wróżek.

Agrestowo-miętowa lemoniada
W dużym rondlu rozpuść cukier w 250 ml wody. Obierz cytrynę tak, żeby uzyskać długie paski. Następnie wyciśnij z niej 100 ml soku. Dodaj do rondla skórę, sok, agrest i liście mięty. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 – 10 minut, aż agrest zmięknie. Wyłącz, wymieszaj mikserem i zostaw do wystygnięcia. Przecedź przez sito i wstaw do lodówki. Podawaj rozcieńczając 4 łyżki lemoniady w 100 ml wody gazowanej. Dodaj lód, plasterek cytryny i listek mięty.

Innym często pomijanym przez nas majowym owocem są czereśnie. W Polsce rosną dziko na terenie całego kraju, ale są gorzkawe i mają mało miąższu. Bardzo różnią się od czereśni sadowniczych, najczęściej używanych do produkcji konfitur, napojów i win. Ich nazwa pochodzi od starożytnego miasta Cerasus, skąd rzymski wódz Lukullus przywiózł je po raz pierwszy na zachód.

Czereśniowo-waniliowe babeczki
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i nasmaruj masłem foremki. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce zmiksuj maślankę, jajka, ekstrakt z wanilii i wlej do pierwszej miski. Dodaj czereśnie i wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Przełóż do foremek, napełniając ¾. Piecz przez ok. 20 minut.

Teraz jesteście już gotowe do rozkoszowania się majowymi owocami. Smacznego!

Dominika Jaworowska
(dominika.jaworowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat