Owsianka z jabłkiem w cynamonowym maśle

Dieta pudełkowa IKEA - przepis kulinarny.
Owsianka ma wszystko czego potrzebujesz, by zdrowo rozpocząć dzień. Jeśli nie lubisz jeść z samego rana, to bez trudu spakujesz ją do jednego pojemnika lub w termos i zabierzesz ze sobą do pracy, szkoły albo parku.

Owsianka z jabłkiem w cynamonowym maśle

  • Czas: 10 minut
  • Porcje: 2 szt.

Co może się przydać:

  • kuchenka
  • rondel IKEA 365+
  • patelnia IKEA 365+

Składniki

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 400 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła
  • 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • Do posypania: 1 łyżeczka brązowego cukru

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Dodajemy sól, masło, miód (lub syrop z agawy) i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż konsystencja zmieni się z płatków pływających w mlecznej zupie, w klejącą papkę (zajmie to kilka minut, można w trakcie zmniejszyć nieco moc palnika).
  2. W międzyczasie kroimy połówkę jabłka na grubsze plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, brązowy cukier i cynamon. Kładziemy plastry jabłka i obsmażamy z dwóch stron. Robimy to krótko (po minucie na stronę), aby jabłko nie zrobiło się miękkie, a jedynie się skarmelizowało.
  3. Gorącą owsiankę umieszczamy w misce, kładziemy na niej skarmelizowane jabłka i polewamy resztką masła, która została na patelni. Wykańczamy łyżeczką cukru na wierzchu.

* Możemy podawać owsiankę na ciepło lub na zimno

Fot. IKEA
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat