Owsianka z jabłkiem w cynamonowym maśle
Owsianka ma wszystko czego potrzebujesz, by zdrowo rozpocząć dzień. Jeśli nie lubisz jeść z samego rana, to bez trudu spakujesz ją do jednego pojemnika lub w termos i zabierzesz ze sobą do pracy, szkoły albo parku.
Owsianka z jabłkiem w cynamonowym maśle
- Czas: 10 minut
- Porcje: 2 szt.
Co może się przydać:
- kuchenka
- rondel IKEA 365+
- patelnia IKEA 365+
Składniki
- 100 g płatków owsianych górskich
- 400 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g masła
- 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- Do posypania: 1 łyżeczka brązowego cukru
Sposób przygotowania
- Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Dodajemy sól, masło, miód (lub syrop z agawy) i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż konsystencja zmieni się z płatków pływających w mlecznej zupie, w klejącą papkę (zajmie to kilka minut, można w trakcie zmniejszyć nieco moc palnika).
- W międzyczasie kroimy połówkę jabłka na grubsze plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, brązowy cukier i cynamon. Kładziemy plastry jabłka i obsmażamy z dwóch stron. Robimy to krótko (po minucie na stronę), aby jabłko nie zrobiło się miękkie, a jedynie się skarmelizowało.
- Gorącą owsiankę umieszczamy w misce, kładziemy na niej skarmelizowane jabłka i polewamy resztką masła, która została na patelni. Wykańczamy łyżeczką cukru na wierzchu.
* Możemy podawać owsiankę na ciepło lub na zimno
Fot. IKEA
Informacja prasowa