Pająki na Halloween

Halloween z JBB - przepis kulinarny.
Nieodłącznym motywem każdego Halloween jest dynia, zwłaszcza wycięta na kształt upiornej postaci. Towarzyszą jej zawsze duchy, czarownice, potwory oraz oczywiście pająki, które budzą postrach zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci.

Nasze pajączki wprawdzie nie są straszne, ale na pewno zadbają o to, aby spotkanie z bliskimi było naprawdę smaczne.

Składniki:

  • 6 cielaszków JBB
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 opak. ciasta na pizzę
  • bazylia suszona
  • pieprz, sól
  • oliwa
  • oliwki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Cielaszki, pieczarki, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na patelni z odrobiną oliwy.
  2. Z ciasta na pizzę wytnij koła o średnicy naczyń do zapiekania, w których będziesz tworzyć pajączki oraz paski, z których później uformujemy nogi pajączków.
  3. Naczynia do zapiekania napełnij pozostałym ciastem na pizzę. Nałóż farsz, przykryj wyciętym wcześniej kawałkiem ciasta i uformuj nóżki pająka.
  4. Całość posmaruj rozmąconym jajkiem. Zapiekaj około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  5. Po upieczeniu udekoruj pajączki, wycinając z czarnych oliwek oczy.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat