Panna cotta z liczi i mleczkiem kokosowym
Stopień trudności: Średni
Czas wykonania: 4 godziny
SKŁADNIKI dla 4 osób
- 1 puszka liczi w syropie
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łodyżki trawy cytrynowej
- 250 ml gęstej, kremowej lub bitej śmietany
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 5 liści żelatyny
- Oliwa do natłuszczenia
Składniki do granity z liczi i mlekiem kokosowym:
- 1 puszka mleka kokosowego
- Syrop z 565 g puszki liczi
- Skórka i sok z 2 limonek
SPOSÓB WYKONANIA:
- Zblendować liczi razem z syropem i włożyć do garnka.
- Dodać mleczko kokosowe do liczi. Lekko rozgnieść łodyżki trawy cytrynowej, aby wydobyć ich zapach i dodać je do przygotowanej mieszanki liczi i mleczkiem kokosowym. Poddusić przygotowaną mieszankę na wolnym ogniu, a potem przykryć garnek i zdjąć go z ognia. Pozostawić trawę cytrynową w mieszance na około pół godziny, aby przesiąkła jej zapachem.
- Namoczyć liście żelatyny w niewielkiej ilości wody przez 5 minut aż zmiękną.
- Odcedzić mleko kokosowe i ponownie podgrzewać mieszankę na małym/średnim ogniu. Należy uważać, aby nie zagotować mieszanki.
- Dodać cukier puder, śmietanę oraz liście żelatyny do ciepłego mleka kokosowego. Liście żelatyny należy odcisnąć z nadmiaru wody przez ich dodanie. Mieszać aż do rozpuszczenia się liści.
- Zdjąć z ognia. Używając ręcznika kuchennego lub pędzelka do smarowania ciasta bardzo lekko naoliwić miseczkę.
- Rozlać mieszankę z mlekiem kokosowym do foremek.
- Przed włożeniem do lodówki pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem trzymać w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
Jak zrobić granitę?
- Połączyć wszystkie składniki w pudełku, które nadaje się do wstawienia do zamrażarki. Zamrozić przez noc. Przed podaniem użyć widelca, aby rozbić kryształki lodu. Podawać razem z liczi i panna cottą.
Fot. Polsat Food Network
IP