Bardzo podobał mi się rytuał, podczas którego gorąca woda przelewana jest przez ziarna kawy w małym metalowym filtrze, nakładanym na szklankę ze słodzonym mlekiem kondensowanym. Gdy kawa przestawała kapać, wszystko mieszano razem i wlewano do szklanki z lodem, tworząc idealną mrożoną kawę o szczególnym słodkim smaku. Oryginalny przepis zaadaptowałem, używając odrobiny żelatyny, dzięki czemu nabiera bardzo przyjemnej, gęstej konsystencji.
Poziom trudności: średni
Czas: ¾ h
Liczba porcji: 6-8
Składniki
Warstwa espresso:
Przygotowanie
Wlej śmietankę do garnka wstawionego na średni ogień i dodaj skondensowane mleko, wanilię razem z pestkami, cukier oraz sól. Doprowadź do wrzenia, mieszając, aby rozpuścić cukier, następnie wyłącz ogień i zostaw na 10 minut. Wyjmij laskę wanilii. Przelej połowę zawartości do innego garnka i dodaj ziarna espresso oraz kakao. Zagotuj, cały czas mieszając, następnie odstaw na 20 minut, aby smaki się przeszły. Odcedź i przelej do czystego garnka.
Rozdziel sproszkowaną żelatynę do dwóch oddzielnych misek i dodaj do jednej połowę wody. Odczekaj 5 minut, następnie wstaw miskę nad garnek wrzącej wody i rozpuść żelatynę. Delikatnie wmieszaj w krem waniliowy, następnie przelej do czystej miski. Zakryj folią i schłodź przez 20 minut, aż zacznie się ścinać.
W tym czasie rozpuść resztę żelatyny i wmieszaj w krem espresso. Wlej krem do oddzielnej miski, przykryj folią i schłodź przez 20 minut.
Wlej około jedną czwartą kremu waniliowego do 6-8 szklanek 225ml i przykryj folią spożywczą. Włóż szklanki do zamrażarki na około 5 minut, aż kremy się zetną.
Jak tylko zetnie się krem waniliowy, zalej go warstwą kremu kawowego – grubość warstwy zależy od Ciebie. Wstaw ponownie do zamrażarki, aż się zetnie i powtórz z resztą kremu. Jeśli któryś krem ścina się zbyt szybko, odstaw go na chwilę w temperaturę pokojową. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Aby zrobić ostatnią warstwę espresso, wmieszaj cukier do espresso aż się rozpuści. W tym czasie wsyp żelatynę do wody i odstaw na 5 minut, następnie rozpuść żelatynę nad wrzącą wodą. Wmieszaj espresso i wstaw do lodówki na około godzinę, aż się zetnie.
Podawaj panna cottę na małych talerzach udekorowanych ziarenkami espresso pokrytymi czekoladą lub posypanymi espresso w proszku.
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa