Pannukakku - przepis na fińskie naleśniki

Naleśnikowa podróż w mniej znane - przepis kulinarny.
Mąka, jajko, mleko, trochę wody, odrobina cukru. Tak niewiele trzeba, aby w kilka chwil wyczarować danie pojawiające się w czołówce comfort food. Mowa oczywiście o naleśnikach!

Kochają je mali i duzi na całym świecie. Ich rodzajów i sposobów przyrządzania jest tyle, że najwięksi miłośnicy puszystych placków mogą jeść je na śniadanie, obiad i kolację, a każdy z tych posiłków obfitował będzie w inne doznania smakowe! Gotowi na kulinarną podróż z naleśnikiem na talerzu?

Z kulinarną wizytą w ojczyźnie Muminków
Okazuje się, że Finlandia, kraj kojarzony głównie ze skokami narciarskimi oraz sympatycznymi, żyjącymi w magicznej dolinie bohaterami bajki dla dzieci, w narodowej kuchni ma także swój rodzaj naleśnika. Pannukakku pod względem użytych składników nie różni się wiele od znanych nam tradycyjnych naleśników. Jednakże, jego wyjątkowa, aksamitna konsystencja przypominająca budyń, wypełniający chrupiący wierzch, to zasługa pieczenia naleśnika w piekarniku. Wilgotny w środku pannukakku przypomina w smaku gofra i tak jak on, podawany jest często z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub dżemem oraz owocami (najczęściej jagodowymi, co charakterystyczne jest dla fińskiej kuchni, w której  popularne sa borówki, brusznice moroszki, czy owoce rokitnika). Co ciekawe, w wielu fińskich restauracjach pannukakku serwowany jest jako deser w zestawie z hernekeitto – tradycyjną fińską grochówką, która króluje w menu dnia w każdy czwartek! Wstrzymajcie się jednak z -rezerwacją biletu do Helsinek, by spróbować fińskiego naleśnika. Przepis znajdziecie bowiem na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika) (TM6, TM5)

Składniki

  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 800 g mleka
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1-1½ łyżeczki soli
  • bita śmietana, do podania (opcjonalnie)
  • owoce jagodowe, świeże, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej masło. Przełożyć na blachę do pieczenia (40 x 35 cm), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier i sól, wymieszać 10-15 s/obr. 5. Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, termoobieg. Do rozgrzanego piekarnika włożyć blachę z odważonym masłem, piec do momentu, aż się roztopi. Ciasto przelać na rozgrzaną blachę, piec ok. 25 min (200°C, termoobieg). Odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min. Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika) pokroić na kawałki i podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną i owocami jagodowymi.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

  1. Masło przełożyć na blachę do pieczenia (40 x 35 cm), odstawić.
  2. Jajka, mleko, mąkę, cukier i sól zmiksować. Odstawić na 30 min. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, termoobieg. Do rozgrzanego piekarnika włożyć blachę z masłem, piec do momentu, aż się roztopi. Ciasto przelać na rozgrzaną blachę, piec ok. 25 min (200°C, termoobieg). Odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min. Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika) pokroić na kawałki i podawać na ciepło, np. z bitą śmietaną i owocami jagodowymi.

Wskazówka

  • Do pieczenia należy użyć blachy o wymiarach ok. 40 x 35 cm będącej na wyposażeniu piekarnika.
  • Pannukakku można podawać z również dżemem.
  • Przepis „Bita śmietana” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat