Kochają je mali i duzi na całym świecie. Ich rodzajów i sposobów przyrządzania jest tyle, że najwięksi miłośnicy puszystych placków mogą jeść je na śniadanie, obiad i kolację, a każdy z tych posiłków obfitował będzie w inne doznania smakowe! Gotowi na kulinarną podróż z naleśnikiem na talerzu?
Z kulinarną wizytą w ojczyźnie Muminków
Okazuje się, że Finlandia, kraj kojarzony głównie ze skokami narciarskimi oraz sympatycznymi, żyjącymi w magicznej dolinie bohaterami bajki dla dzieci, w narodowej kuchni ma także swój rodzaj naleśnika. Pannukakku pod względem użytych składników nie różni się wiele od znanych nam tradycyjnych naleśników. Jednakże, jego wyjątkowa, aksamitna konsystencja przypominająca budyń, wypełniający chrupiący wierzch, to zasługa pieczenia naleśnika w piekarniku. Wilgotny w środku pannukakku przypomina w smaku gofra i tak jak on, podawany jest często z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub dżemem oraz owocami (najczęściej jagodowymi, co charakterystyczne jest dla fińskiej kuchni, w której popularne sa borówki, brusznice moroszki, czy owoce rokitnika). Co ciekawe, w wielu fińskich restauracjach pannukakku serwowany jest jako deser w zestawie z hernekeitto – tradycyjną fińską grochówką, która króluje w menu dnia w każdy czwartek! Wstrzymajcie się jednak z -rezerwacją biletu do Helsinek, by spróbować fińskiego naleśnika. Przepis znajdziecie bowiem na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.
Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika) (TM6, TM5)
Składniki
Przygotowanie
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
Wskazówka
Fot. Thermomix
Informacja prasowa