Pasty, czyli prosty sposób na oryginalne przekąski

Kilka pomysłów na pyszne pasty - przepis kulinarny.
Spodziewasz się gości i zastanawiasz się czym ich zaskoczyć? A może szukasz pomysłu na kreatywne śniadanie? Wypróbuj pasty do smarowania pieczywa lub jako dodatek do nachosów, tortilli czy surowych warzyw. Te wykonane w domu zawierają same zdrowe składniki, bez zbędnych dodatków, sztucznych aromatów, konserwantów, ukrytych cukrów czy oleju palmowego.

Do przygotowania pasty oprócz odpowiednich składników potrzebujesz dobrego, nowoczesnego blendera, a takie znajdziesz w ofercie marki Kohersen® wraz z wieloma darmowymi przepisami.

Chociaż wiemy, że nasza dieta powinna być urozmaicona, bogata w warzywa i owoce, to żyjąc w ciągłym pośpiechu, nie zawsze udaje nam się stosować te zasady. Trudno czasem wprowadzić do dziennego jadłospisu jednocześnie np. cukinię, paprykę, bakłażana i marchewkę. Jest na to dość prosty sposób: pasty warzywne!  Zblendowane warzywa pozwolą nam szybko i wygodnie poczynić pierwszy krok do zmiany diety na bardziej wartościową.

Podstawa to dobry blender
Zasada przygotowania past jest prosta: wszystkie produkty umieszczamy w kielichu blendera i gotowe! Jeśli chcesz, by składniki, m.in. warzywa i owoce, zachowały wszystkie wartości odżywcze, wypróbuj Blender próżniowy Kohersen®. Sporządzane w nim pasty, a także sosy, zupy czy koktajle są bogatsze w składniki odżywcze i cenne enzymy. Są nie tylko zdrowsze, ale też lepiej wyglądają i smakują. Przygotowując posiłki w próżni, znacząco ograniczasz możliwość rozwoju szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Jedzenie wolniej się psuje i fermentuje, dłużej zatem można cieszyć się jego pełnym smakiem. Im wyższa moc blendera, tym większa szansa, że urządzenie szybko i sprawnie poradzi sobie ze składnikami o różnej konsystencji. Blender próżniowy Kohersen® wyposażony jest w 600-watowy silnik, który zapewnia prędkość 20 000 obrotów na minutę. Specjalnie zaprojektowany 6-ostrzowy wirnik sprawia, że mieszanie jest dokładniejsze, a miksowane składniki uzyskują jeszcze bardziej płynną konsystencję.

Kolorowe pasty nie tylko dla wegan
Nawet jeśli nie wykluczasz z diety mięsa, to warzywna pasta do pieczywa z pewnością zachwyci Cię smakiem. Jest świetną alternatywą dla wędlin, używanych tradycyjnie do kanapek, można ją też zaproponować gościom na przystawkę zamiast niezbyt zdrowych chipsów czy solonych orzeszków. Szukasz inspiracji do przygotowania oryginalnej pasty? Wypróbuj nasze przepisy.

PASTA Z BAKŁAŻANA, MANGO Z PRAŻONYM SEZAMEM

Składniki:

  • 3 duże bakłażany
  • ½ dojrzałego mango
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka herbaty Earl Grey
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • szczypta kuminu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przekrój bakłażany wzdłuż na pół, skrop oliwą z oliwek. Piecz je w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Gdy tylko zaczną się podpiekać, możesz je odwrócić miąższem do góry i polać herbatą (zmiękczy ona miąższ i lekko go doprawi). Gdy będą już miękkie, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie umieść w blenderze miąższ bakłażana, kilka kawałków mango, oliwę z oliwek, czosnek i przyprawy. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec przełóż pastę do miski i obficie obsyp nasionami sezamu.

ZIELONA PASTA Z JOGURTEM
Wiosną i latem warto wykorzystać świeże warzywa, potem możemy zdecydować się na mrożonki.

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g groszku
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 jogurt grecki (250 ml)
  • Sól i pieprz

Szpinak i groszek blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie je osusz. Miętę i warzywa umieść w blenderze. Blendując, dodawaj stopniowo jogurt grecki. Pastę trzymaj w lodówce i przypraw tuż po jej wyjęciu, gdyż zimno może osłabić intensywność przypraw. Podawaj z paluszkami chlebowymi, na grzankach lub ze świeżym pieczywem.

HUMMUS Z MARCHEWKI
W tym przepisie na hummus tradycyjnie używaną ciecierzycę zastępujemy marchewką.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • szczypta kuminu
  • 1 łyżeczka miodu
  • oliwa z oliwek

Zacznij od umycia, posiekania i ugotowania marchewki i czosnku na patelni z odrobiną wody. Wody dodajemy tyle, żeby przykryła marchewki. Gotuj je jeszcze przez około dwadzieścia minut od momentu wrzenia. Można je również ugotować na parze. Następnie odsączone marchewki, czosnek, cytrynę, jogurt, kminek i miód umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj w miseczce z odrobiną oliwy z oliwek z kromkami chrupiącej bagietki.

Fot. Kohersen
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat