Patelnie i prawidłowe przyrządzanie na nich potraw, czyli wszystko co musisz wiedzieć o smażeniu

Odpowiedni dobór patelni do smażenia.
Sprawdź, jak dobrze i zdrowo przysmażać mięso, czy można nie dodawać tłuszczu do smażenia oraz jak długo należy rozgrzewać patelnię, aby wszystkie przyrządzane na niej potrawy były wyśmienite.

Jak przyrządzić idealne mięso na patelni?

Najlepiej jest smażyć mięso minimalnie z trzech stron czyli przewracać je na patelni trzy razy. Gdy patelnia i olej są już odpowiednio rozgrzane – powoli kładziemy na niej kawałek mięsa i przyrumieniamy przynajmniej 1,5 do 2 minut. Następnie obracamy na drugą stronę jednocześnie zmniejszając trochę płomień. Po upływie 2 minut znowu obracamy mięso, ale tym razem smażymy je już o wiele krócej niż na początku. Pilnuj, aby żadna ze stron mięsa nie miała zbyt długiego kontaktu z tłuszczem. Zależy nam na tym, aby nie wchłonął on za bardzo w danie i nie uczynił jej zbyt ciężkostrawnej, i wysokokalorycznej. Taki proces ostrożnego obsmażania z kilku stron zapewnia chrupiącą skórkę mięsa i jego delikatny środek. Rozgrzanie patelni na płycie indukcyjnej trwa zwykle do 30 sekund, a na kuchence gazowej około 2 minut. Moc palnika ustawiaj zawsze na około 50 – 60 %.

Jedna patelnia do wszystkiego? Tak się nie da!

Ważny jest też rodzaj patelni na jakiej smażysz. Nie wierz mitom, że jedna patelnia nadaje się do wszystkiego. Dwie patelnie w kuchni to absolutne minimum. Jedna z pewnościa nada się do szybkiego smażenia w bardzo wysokich temperaturach, druga ceramiczna do delikatnego i mniej intensywnego przyrządzania posiłków. Istotny jest też ich rozmiar. Przygotowanie większego posiłku dla kilku osób ułatwi Ci patelnia 28 centymetrowa, a do podgrzania dania tylko dla siebie wystarczy taka o rozmiarze 20 cm.

Tłuszcze do smażenia, a powłoka patelni

Na pewno nie powinno się smażyć na oliwach z pestek winogron, ponieważ w temperaturze około 170 do 180 stopni palą się. Powoduje to pogorszenie smaku smażonych na takim tłuszczu potraw. Robią się one gorzkie i nie są zbyt dobrze przyswajalne przez organizm. Zaleca się olej ryżowy, rzepakowy lub oliwę z oliwek.

Nie można smażyć bez tłuszczu. Istnieją wprawdzie specjalne patelnie stalowe, które pozwalają na takie eksperymenty, jednak zdecydowanie zaleca się dodawanie olejów jadalnych podczas smażenia potraw.

Zwróć też uwagę z czego wykonana jest powłoka patelni. To nieprawda, że aluminiowa patelnia uwalnia szkodliwe substancje czy też zostawia nieprzyjemny metaliczny posmak w daniach. Chyba, że jest wykonana naprawdę w pełni z aluminium bez żadnej ceramicznej powłoki, wtedy może rzeczywiście być niebezpieczna dla zdrowia. Jednak pamiętaj, że dodatek ceramiczny blokuje uwalnianie jakichkolwiek niepożadanych substancji do pożywienia. (źródło: https://www.bellodecor.com.pl/)

fot. bellodecor.com.pl

Autor zewnętrzny




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat