Jak przyrządzić idealne mięso na patelni?
Najlepiej jest smażyć mięso minimalnie z trzech stron czyli przewracać je na patelni trzy razy. Gdy patelnia i olej są już odpowiednio rozgrzane – powoli kładziemy na niej kawałek mięsa i przyrumieniamy przynajmniej 1,5 do 2 minut. Następnie obracamy na drugą stronę jednocześnie zmniejszając trochę płomień. Po upływie 2 minut znowu obracamy mięso, ale tym razem smażymy je już o wiele krócej niż na początku. Pilnuj, aby żadna ze stron mięsa nie miała zbyt długiego kontaktu z tłuszczem. Zależy nam na tym, aby nie wchłonął on za bardzo w danie i nie uczynił jej zbyt ciężkostrawnej, i wysokokalorycznej. Taki proces ostrożnego obsmażania z kilku stron zapewnia chrupiącą skórkę mięsa i jego delikatny środek. Rozgrzanie patelni na płycie indukcyjnej trwa zwykle do 30 sekund, a na kuchence gazowej około 2 minut. Moc palnika ustawiaj zawsze na około 50 – 60 %.
Jedna patelnia do wszystkiego? Tak się nie da!
Ważny jest też rodzaj patelni na jakiej smażysz. Nie wierz mitom, że jedna patelnia nadaje się do wszystkiego. Dwie patelnie w kuchni to absolutne minimum. Jedna z pewnościa nada się do szybkiego smażenia w bardzo wysokich temperaturach, druga ceramiczna do delikatnego i mniej intensywnego przyrządzania posiłków. Istotny jest też ich rozmiar. Przygotowanie większego posiłku dla kilku osób ułatwi Ci patelnia 28 centymetrowa, a do podgrzania dania tylko dla siebie wystarczy taka o rozmiarze 20 cm.
Tłuszcze do smażenia, a powłoka patelni
Na pewno nie powinno się smażyć na oliwach z pestek winogron, ponieważ w temperaturze około 170 do 180 stopni palą się. Powoduje to pogorszenie smaku smażonych na takim tłuszczu potraw. Robią się one gorzkie i nie są zbyt dobrze przyswajalne przez organizm. Zaleca się olej ryżowy, rzepakowy lub oliwę z oliwek.
Nie można smażyć bez tłuszczu. Istnieją wprawdzie specjalne patelnie stalowe, które pozwalają na takie eksperymenty, jednak zdecydowanie zaleca się dodawanie olejów jadalnych podczas smażenia potraw.
Zwróć też uwagę z czego wykonana jest powłoka patelni. To nieprawda, że aluminiowa patelnia uwalnia szkodliwe substancje czy też zostawia nieprzyjemny metaliczny posmak w daniach. Chyba, że jest wykonana naprawdę w pełni z aluminium bez żadnej ceramicznej powłoki, wtedy może rzeczywiście być niebezpieczna dla zdrowia. Jednak pamiętaj, że dodatek ceramiczny blokuje uwalnianie jakichkolwiek niepożadanych substancji do pożywienia. (źródło: https://www.bellodecor.com.pl/)
fot. bellodecor.com.pl
Autor zewnętrzny