Pęczakowa kutia wigilijna

Przepis na tradycyjne, wigilijne danie.
Wywodząca się zza wschodniej granicy i polskiej kuchni kresowej kutia to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników – zbóż, bakalii, orzechów i miodu.

Szybciej przygotujemy ją wybierając w miejsce pszenicy kaszę jęczmienną pęczak.

Pęczakowa kutia wigilijna

Składniki na pastę z suszonych pomidorów:

  • 150 g maku
  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak np. marki Halina (2 torebki)
  • ok. 5 łyżek płynnego miodu
  • ok. 250 g ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele)
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżka masła

Wykonanie:

  1. Mak zagotować w garnku w niedużej ilości wody około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzić w ściereczce, odstawić i po wystygnięciu zmielić kilkakrotnie w maszynce.
  2. Kaszę jęczmienną pęczak ugotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i również odstawić do wystygnięcia.
  3. Suszone owoce i rodzynki zalać ciepłą wodą, by zmiękły. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
  4. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodając płynny miód, ekstrakt waniliowy i masło.
  5. Przed podaniem przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Fot. Halina
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat