PepsiCo wraca do szkła?

 Ruszyła uniwersalna, wydajna i ekologiczna linia szklana w zakładzie napojowym PepsiCo w podwarszawskim Michrowie.
W zakładzie napojowym PepsiCo w Michrowie właśnie ruszyła niezwykle nowoczesna, wydajna i uniwersalna linia do produkcji napojów w opakowaniach szklanych. W tym jednym z największych zakładów napojowych firmy na terenie całej Europy produkowane i rozlewane są popularne napoje, takie jak Pepsi, Lipton Ice Tea, soki Toma, a także wody mineralne.

Dzięki inwestycji zakład będzie mógł zwiększyć prędkość rozlewu o jedną czwartą oraz uzyskać kolejne oszczędności mediów takich jak woda czy energia. Nowa linia zapewnia zaopatrzenie punktów gastronomicznych i hoteli, do których trafiają napoje w butelkach zwrotnych, podczas gdy szklane butelki bezzwrotne dostępne są w sklepach na terenie całego kraju.

Mimo ograniczeń pandemicznych wiodący w Europie zakład napojowy PepsiCo w Michrowie stale się rozwija. To już kolejna po uruchomionej w 2020 roku linii puszek inwestycja, która podnosi wydajność produkcji i przyczynia się do zróżnicowania opakowań stosowanych przez producenta napojów. Linię wyróżnia możliwość rozlewania napojów zarówno do butelek zwrotnych, jak i bezzwrotnych wszystkich rodzajów napojów, w tym Pepsi, Mirindy oraz 7UP, a także napojów niegazowanych, takich jak herbaty mrożone Lipton Ice Tea, soki Toma oraz wody mineralne. Wszystkie procesy produkcyjne są w ogromnym stopniu zmechanizowane i zrobotyzowane oraz ukierunkowane na maksymalne wykorzystanie surowców nadających się do ponownego przetworzenia.

– Instalując nową linię usunęliśmy całkowicie opakowania foliowe, zastępując je ekologicznymi opakowaniami kartonowymi. Nasza inwestycja sprawiła, że na nowej linii produkuje się napoje, z których aż 59% nalewanych jest do opakowań innych niż plastik, czyli do szkła lub puszek aluminiowych – powiedział Tomasz Grzelczyk, dyrektor łańcucha dostaw E2E w PepsiCo Polska. –Dzięki inwestycji byliśmy w stanie zwiększyć moce produkcyjne o 0,5 mln butelek szklanych na dobę, jednocześnie zmniejszając nasz wpływ na środowisko. Dzięki inwestycjom w zakładzie zrealizowanym w okresie ostatnich 10 lat wraz ze zwiększeniem wydajności udało nam się zredukować zużycie wody i energii  odpowiednio o 26 i 42% – dodał Tomasz Grzelczyk.

Butelki zwrotne o pojemności 0,2 l napełniane na linii pochodzą z obiektów gastronomicznych i hotelarskich, a po przybyciu do zakładu są skrupulatnie kontrolowane przed ponownym napełnieniem. Do butelek bezzwrotnych o pojemności 0,25 l, dostarczanych przez polską Hutę Sieraków, trafiają napoje dystrybuowane następnie przez ogólnopolskie sieci handlowe.

Powstały w 1991 roku zakład produkujący napoje w Michrowie jest jednym z największych obiektów produkcyjnych PepsiCo na terenie Europy. Po wielu inwestycjach zrealizowanych w minionych latach całkowita powierzchnia zakładu wynosi 31.000 m2. W zakładzie rozmieszczonych jest 7 linii produkcyjnych, a także unikatowa linia PepsiCo w Europie umożliwiająca miksowanie różnych rodzajów i marek produktów na jednej palecie – tzw. linia Jumbo. W zakładzie powstaje 60 rodzajów produktów napojowych w różnorodnych pojemnościach i rodzajach opakowań, w tym szklanych, aluminiowych i plastikowych.

Fot. PepsiCo
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat