Pieczone ziemniaki Hasselback z salami chips

Ziemniaki jako przekąska? Sprawdźcie nasz przepis!
Najbardziej popularne są różne formy przekąsek – warto jednak zaskoczyć gości, a tradycyjne koreczki czy kanapki zastąpić bardziej oryginalnymi propozycjami kulinarnymi.

Najważniejsze jednak, by ich przygotowanie nie oznaczało długich godzin spędzonych w kuchni.

Ziemniaki Hasselback – każdy, kto spróbował ziemniaków Hasselback, doskonale wie, że smakują zupełnie inaczej niż te pieczone tradycyjnie. Cienko ponacinane, delikatnie rozchylają się podczas pieczenia, zyskując wyjątkową chrupkość.

Pieczone ziemniaki Hasselback z salami chips

Składniki:

  • 1 opakowanie Salami chips Sokołów
  • 8 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 100 g utartego żółtego sera
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki naciąć co 1-2 mm. W przerwy na przemian włożyć salami chips i ser. Ziemniaki zapiekać 10 min. w temperaturze 180oC. W miseczce wymieszać jogurt grecki z drobno posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Fot. Sokołów
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat