Pieczony pstrąg z tabbouleh z kaszy kuskus BIO

Przepis kulinarny marki Halina BIO.
Sezon grillowy powoli dobiega końca, ale pysznego pstrąga można przygotować również w zaciszu własnej kuchni. Sprawdźcie wyśmienitą propozycję na pieczonego pstrąga, podawanego na tabbouleh, czyli klasycznej libańskiej sałatce z kuskusem i warzywami. Smacznego!

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus (np. Halina BIO)
  • 1/3 ogórka pokrojonego w drobną kostkę
  • 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę
  • 1 cebulka dymka posiekana razem ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 pstrągi
  • 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
  • 1/2 pęczka pietruszki

Metoda:

  1. Piekarnik nastaw na 180 st. C. Z pstrągów usuń łuski, przypraw we wnętrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do każdego pstrąga włóż połowę natki pietruszki oraz dwa plasterki cytryny. Obłóż każdego pstrąga pozostałą cytryną i natką, skrop oliwą i piecz przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem.
  2. Przygotuj tabbouleh. Zalej kuskus wrzątkiem tak aby woda znajdowała się 1 cm ponad kaszą i odstaw na 10 minut. Naczynie owiń szczelnie folią albo przykryj. Wszystkie warzywa, przyprawy i kuskus wymieszaj w misce. Na koniec dodaj sok z cytryny i oliwę.
  3. Wyłóż tabbouleh i pstrąga na talerz. Całość skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!

Fot. Halina
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat