Pieczony dorsz z kremowym sosem chrzanowym

Jak podać dorsza na wigilijny stół.
W te święta z pewnością możemy pozwolić sobie na odrobinę kulinarnych wariacji i sięgnąć po różne gatunki ryb.

Wszystko po to, aby nie tylko odczarować kulinarną rutynę, ale przede wszystkim zaskoczyć członków naszej rodziny wigilijnymi potrawami w zupełnie nowej odsłonie.

Pieczony dorsz z kremowym sosem chrzanowym

Składniki:

  • 200 g (2 szt.) filetów z dorsza atlantyckiego
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie:
Rybę skrop sokiem z cytryny i oliwą, dopraw pieprzem i solą. Usmaż z obu stron na patelni zwykłej lub grillowej. Śmietankę połącz z cukrem pudrem i ubij tak, aby zgęstniała, nie na sztywno. Dodaj chrzan, dopraw solą i starannie wymieszaj. Nałóż porcję sosu na filet z dorsza. Opcjonalnie możesz przybrać świeżymi borówkami lub natką pietruszki.

Smacznego!

Fot. Norwegian Seafood Council
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat