Pieczony łosoś Siby
Siba Mtongana
Składniki:
- 3kg całego łososia, filetowanego, ze skórą
- Sól i pieprz do smaku
- Przyprawa seafood rub
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek masła
- 3-4 małe cebule, cienko pokrojone
- 1 zielona papryka, drobno pokrojona
- 1 żółta papryka, drobno pokrojona
- 200g pomidorków cherry
- Garść świeżych ziół, np. oregano
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Połóż połówki ryb na cienkiej folii. Natrzyj czosnkiem i połową masła, posyp przyprawą seafood rub.
- Wyłóż cebulę, paprykę i pomidorki. Posmaruj resztą masła. Przypraw solą i pieprzem.
- Zawiń ciasno każdą rybę w folię spożywcza. Umieść w piekarniku i piecz przez około 30 minut. Łosoś powinien być ciągle różowy w środku.
- Podawaj ciągle zawiniętego w folię.
Fot. Polsat Food Network
IP