W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Piekarnik do zabudowy czy tradycyjny? Jak wybrać piekarnik do domu

Opublikowano: 2017-07-27
Jaki piekarnik wybrać do domu? Do zabudowy czy tradycyjny?
Wybrany piekarnik będzie towarzyszył nam przez lata, dlatego warto zastanowić się jakie funkcje są niezbędne w naszej kuchni.

Obecnie dostępna jest szeroka gama modeli, takich jak piekarnik do zabudowy, a nawet piekarniki wyświetlające zdjęcia. Zobacz, na co zwrócić uwagę przed zakupem sprzętu!

Krok 1. Określ swój budżet

Przed wyborem konkretnego modelu należy ustalić, jaki posiadamy budżet. Zakup piekarnika, w zależności od rodzaju modelu, to wydatek od 1000 zł do nawet 7 000 zł. Pamiętajmy, że piekarnik ma służyć przez lata, więc warto zainwestować w taki, który sprosta naszym oczekiwaniom.

Krok 2. Wybierz swój rodzaj piekarnika

Na rynku dostępne są dwa rodzaje sprzętu kuchennego: piekarnik do zabudowy oraz piekarnik tradycyjny.

  • Piekarnik tradycyjny – można go ustawić w dowolnym miejscu kuchni, pomiędzy szafkami. Jest podstawowym wyposażeniem większości domów i choć wymaga osobnego miejsca na podłodze kuchni, jest prostym rozwiązaniem, połączonym z płytą kuchenki.
  • Piekarnik do zabudowy – pozwala zaoszczędzić wiele miejsca w kuchni, bo nie musi stać na podłodze i można go zamontować na dowolnej wysokości. Można go idealnie dopasować do wystroju kuchni, przez co zyskuje na popularności.

Krok 3. Ustal najlepszą pojemność

Wśród piekarników wyróżniamy 3 rodzaje wielkości. Oprócz standardowego, który stoi w większości domów, dostępne są piekarniki kompaktowe i niestandardowe. Piekarnik kompaktowy ma pomniejszone wymiary i polecany jest do małych kuchni, gdzie liczy się przede wszystkim oszczędność miejsca. Z kolei niestandardowe świetnie sprawdzą się w dużych kuchniach, w których często korzysta się z piekarnika.

Krok 4. Postaw na energooszczędność

Przy wyborze modelu spójrzmy na jego klasę energetyczną, która określa zużycie prądu generowane przez dane urządzenie. Jest to szczególnie istotne, jeśli w kuchni bywamy częściej niż od święta i regularnie korzystamy z piekarnika. Wyróżniamy 3 klasy energetyczne: A (najbardziej oszczędna, oznaczona kolorem zielonym), B (średnio oszczędna, wyróżniona kolorem żółtym) i C (najniższa klasa w zakresie energooszczędności, zazwyczaj oznaczona kolorem pomarańczowym).

Krok 5. Poznaj dodatkowe funkcje, które ułatwią ci pracę

Każdego, kto lubi gotować, ucieszą dodatkowe funkcje, które może mieć piekarnik do zabudowy lub tradycyjny, a które ułatwiają codzienne gotowanie. Dlatego przy wyborze, zwłaszcza tych droższych modeli, warto sprawdzić, jakie dodatkowe funkcje posiada piekarnik. Wśród najbardziej popularnych wyróżniamy:

  • Automatyczne programy dostosowujące temperaturę pracy.
  • Podtrzymanie ciepła – przydatne, gdy czekamy na gości i zależy nam na utrzymaniu świeżości potraw.
  • Dual Cook – pozwala piec 2 potrawy jednocześnie, w różnych temperaturach, bez mieszania zapachów. Funkcja pozwala też wyłączyć część piekarnika, dzięki czemu oszczędzamy więcej energii.
  • Termosonda – kontroluje temperaturę danej potrawy tak, by się nie przypaliła i nie była surowa.
  • Piekarniki z automatycznym czyszczeniem – nasz udział w czyszczeniu piekarnika ogranicza się jedynie do włączenia odpowiedniego trybu. Gdy czyszczenie się zakończy wystarczy przetrzeć piekarnik wilgotną ściereczką.
  • Funkcja mikrofali – zapewnia szybkie podgrzanie jedzenia. Dodatkowo mamy do wykorzystania większą przestrzeń w kuchni, gdyż mikrofalówka staje się zbędna.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność
Reklama