Pierogi z jagodami z sosem z ziarenkami wanilii

Opublikowano: 2018-01-10
Przepis na pierogi z jagodami z pysznym kremowym sosem z ziarenkami wanilii.
Pierogi z owocami kojarzą się zazwyczaj z latem, wakacjami i kuchnią babci, czyli wszystkimi przyjemnościami za którymi często tęsknimy w czasie jesienno-zimowych miesięcy.

Warto sięgnąć po nie w tym okresie i cieszyć się w domowym zaciszu - smakiem wakacji i lata. Przedstawiamy wyjątkowo prosty i szybki przepis na efektowne danie z wykorzystaniem gotowych pierogów – pierogi z jagodami i kremowym sosem z ziarenkami wanilii. Jest to doskonała propozycja na wyśmienity i szybki obiad, deser lub słodką kolację. Pierogi w tej wersji doskonale smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W przepisie wykorzystano pierogi z jagodami Jawo. Są ręcznie robione, mają bardzo dobry domowy skład i nie ma w nich sztucznych konserwantów.

Porcja na 2-3 os.

Składniki:

  • opakowanie pierogów z jagodami Jawo


sos waniliowy:

  • 150ml mleka
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 40g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka


Przygotowanie:
Ugotuj pierogi z jagodami zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut. Przygotuj sos waniliowy:  przekrój wzdłuż laskę wanilii i wyciągnij za pomocą noża ziarenka. Mleko i śmietanę wlej do niedużego garnka, dodaj laskę wanilii i ziarenka. Powoli doprowadź do zagotowania, a następnie wyciągnij z garnka laskę wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę. Do utartych żółtek wlej powoli przez gęste sitko gorące mleko. Powstałą masę dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, ciągle mieszając łyżką. Masa nie może się zagotować, bo zważą się żółtka. Sos gęstnieje powoli. Ugotowane pierogi polej sosem. Udekoruj borówkami i listkiem mięty.

Wskazówka:
W wersji skróconej można polać gotowym sosem waniliowym.

Smacznego!

Fot. Jawo
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat