Jednak przyrządzenie dwunastu różnorodnych potraw to nie lada wyzwanie nawet dla najlepszych kucharek i kucharzy. Co roku w Wigilię zastajemy potrawy tradycyjne, przygotowane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, takie jak barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybową, postna kapusta z grzybami, pierogi, karp i kutia.
Pierogi z wędzonym i świeżym łososiem
Składniki:
Ciasto na pierogi:
Farsz:
Przygotowanie:
Mąkę na ciasto przesiać do miski, dodać sól. Do rondelka włożyć masło i roztopić. Następnie stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez 7 - 8 minut. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 min.
Filety świeżego łososia norweskiego opłukać, następnie odciąć skórkę i osuszyć. Upiec w piekarniku bez przykrycia. Rybę odparować, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na większe części wyjmując ości. Drobno posiekać nożem. Wymieszać z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej startego parmezanu, nadzienie nie powinno być rzadkie.
Podzielić ciasto na 4 części i rozwałkowywać na cienkie placki. Małą szklanką wycinać kółka , na środek nakładać po pełnej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pierogi przez około 2 minuty, aż będą miękkie. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.
Podawać skrapiając sokiem z cytryny lub z sosem z roztopionego na patelni masła i śmietanki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Fot. Norwegian Seafood Council
Informacja prasowa