Piersi z kurczaka z kaparami

Opublikowano: 2019-01-10
Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym - przepis
Dania z kurczaka są bardzo popularne, ale jaki sos będzie idealny do białego mięsa?

Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym, 2 porcje:

Składniki:

  • piersi z kurczaka- 2 sztuki
  • pomidory krojone w puszce Łowicz- 1 puszka
  • cebula- 1 sztuka
  • czosnek- 2 ząbki
  • kapary- 2 łyżki
  • jogurt naturalny- 2 łyżki
  • słodka papryka, oregano, sól- po 1 łyżeczce
  • pieprz- szczypta
  • oliwa z oliwek- 2 łyżki

Przygotowanie:
Piersi (większe przekroić wzdłuż na pół, a te mniejsze zostawić w całości) zamarynować w odrobinie oliwy z papryką, solą, oregano, sprasowanym czosnkiem oraz szczyptą pieprzu, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. W międzyczasie dodać drobno posiekaną cebulę. Kiedy piersi są już z dwóch stron zarumienione, wlać pomidory krojone i poddusić 3-4 minuty. Do jogurtu naturalnego wlać 2 łyżki sosu pomidorowego, wymieszać i przelać na patelnię z mięsem, połączyć całość. Posypać kaparami.

Fot. PR HUB
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat