Pietruszka, to niezwykle popularne warzywo, ma specyficzny zapach, który zawdzięcza zawartym w warzywie olejkom eterycznym i flawonoidom o unikalnym składzie. Może on odstręczać, jednak jeśli przemożemy się do jedzenia tego warzywa, może mieć to dla nas zbawienne skutki.
Pietruszka jest prawdziwą bombą witaminową. Działa antyseptycznie i oczyszczająco, zwiększa przepływ krwi przez nerki, rozkurcza mięśnie gładkie układu moczowo – płciowego i przewodu pokarmowego. Bardzo pozytywnie wpływa na wątrobę i drogi żółciowe. Z powodu swoich właściwości jest zalecana przy chorobach trzustki, w przewlekłych chorobach wątroby czy dnie moczanowej.
Korzeń pietruszki zwiększa ilość wydalanego moczu, dlatego w medycynie naturalnej używa się go w chorobach dróg moczowych m.in. kamicy nerkowej, stanach zapalnych nerek i pęcherza. W tych dolegliwościach może pomóc prosta herbata oczyszczająca, gdzie łyżkę drobno posiekanego korzenia wystarczy zalać szklanką ciepłej wody i gotować na małym ogniu 15 minut.
Pietruszka ma również właściwości odchudzające i oczyszczające. Osoby, które chciałyby się pozbyć nadmiernej ilości kilogramów, warto aby piły herbatkę. Do jej przygotowania potrzebny jest: średni korzeń pietruszki, pęczek natki pietruszki oraz 2 szklanki wody. Przed przygotowaniem wywaru korzeń pietruszki oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Następnie należy zalać go wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu do 15 minut. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki. Do smaku można dosłodzić miodem, ewentualnie dodać odrobinę cytryny. Przed wypiciem wywaru należy go odcedzić, a następnie chwilę odczekać.
Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com