Jednym z produktów, jakie na ten okres przygotował w swojej ofercie dr Gerard, jest pierniczkowy ludzik o aromatycznym, korzennym smaku. Idealnie sprawdzi się do rozgrzewających zimowych napojów, dekoracji ulubionego kubka oraz jako składnik słodkiego deseru. Jedną ze świątecznych propozycji na delikatny deser przygotował Matteo Brunetti.
Panna cotta pistacjowa
Składniki:
Przygotowanie:
Do pojemnika blendera wrzucić pistacje, cukier puder oraz olej - blendować do momentu uzyskania gładkiej pasty. Przygotować foremki na Panna Cotta - rozgnieść ciasteczka Cookie Man i wsypać na dno. Następnie do rondelka średniej wielkości dodać śmietankę oraz cukier, podgrzać (ważne - nie zagotowujemy śmietanki, tylko dobrze ją podgrzewamy - czas na ogniu to około 5 minut). W międzyczasie płatki żelatyny namoczyć w miseczce z zimną wodą. Następnie do dużej miski wlać uzyskaną pastę z pistacji, ciągle mieszając, powoli dolewać do niej śmietankę. Po uzyskaniu gładkiej masy należy przelać ją do wcześniej przygotowanych foremek. Gotowy deser należy odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem posypać Panna Cotte rozkruszonymi ciasteczkami i pistacjami,a następnie udekorować Cookie Man’em oraz dodać listki mięty lub bazylii.
Smacznego!
Cookie Man to chrupiące ciasteczko o aromatycznym piernikowym smaku, w kształcie ludzika. Możesz zawiesić go na swoim kubku z ulubioną zimową herbatą lub udekorować go kolorowymi, lukrowymi pisakami. Jego smak i aromat bez wątpienia wprowadzą nas w świąteczny nastrój.
Fot. dr Gerard
Informacja prasowa