Pistacjowa panna cotta

Przepis kulinarny Matteo Brunetti na pistacjową panna cottę z ciasteczkami dr Gerard
Wprowadź do swojego domu świąteczną atmosferę z pysznymi, chrupiącymi ciasteczkami dr Gerard. Jak to zrobić, aby ten wyjątkowy czas stał się jeszcze bardziej nastrojowy?

Jednym z produktów, jakie na ten okres przygotował w swojej ofercie dr Gerard, jest pierniczkowy ludzik o aromatycznym, korzennym smaku. Idealnie sprawdzi się do rozgrzewających zimowych napojów, dekoracji ulubionego kubka oraz jako składnik słodkiego deseru. Jedną ze świątecznych propozycji na delikatny deser przygotował Matteo Brunetti.

Panna cotta pistacjowa

Składniki:

  • 100g ciasteczek Cookie Man dr Gerard (1 opakowanie - na jeden deser jedno ciasteczko do środka, jedno do pokruszenia na wierzch, jedno do dekoracji)
  • 150g pistacji łuskanych (niesolonych)
  • 60g cukru pudru
  • 40g oleju roślinnego
  • 4 płatki żelatyny (8g)
  • 80g cukru
  • 500ml śmietanki 30%
  • Pistacje do dekoracji
  • Listki mięty lub bazylii
  • 6 niewielkich foremek (może być również kieliszek do wina lub średniej wielkości szklanka)

Przygotowanie:
Do pojemnika blendera wrzucić pistacje, cukier puder oraz olej - blendować do momentu uzyskania gładkiej pasty. Przygotować foremki na Panna Cotta - rozgnieść ciasteczka Cookie Man i wsypać na dno. Następnie do rondelka średniej wielkości dodać śmietankę oraz cukier, podgrzać (ważne - nie zagotowujemy śmietanki, tylko dobrze ją podgrzewamy - czas na ogniu to około 5 minut). W międzyczasie płatki żelatyny namoczyć w miseczce z zimną wodą. Następnie do dużej miski wlać uzyskaną pastę z pistacji, ciągle mieszając, powoli dolewać do niej śmietankę. Po uzyskaniu gładkiej masy należy przelać ją do wcześniej przygotowanych foremek. Gotowy deser należy odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem posypać Panna Cotte rozkruszonymi ciasteczkami i pistacjami,a następnie udekorować Cookie Man’em oraz dodać listki mięty lub bazylii.

Smacznego!

Cookie Man to chrupiące ciasteczko o aromatycznym piernikowym smaku, w kształcie ludzika. Możesz zawiesić go na swoim kubku z ulubioną zimową herbatą lub udekorować go kolorowymi, lukrowymi pisakami. Jego smak i aromat bez wątpienia wprowadzą nas w świąteczny nastrój.

Fot. dr Gerard
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat