Ja dodałam również kiełki jarmużu, bo akurat miałam w lodówce. Nie przepadam za nimi, a w takich plackach gubią swój specyficzny smak.
Składniki:
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy pokrojone tofu (u mnie opakowanie 180 ml). Następnie dorzucamy odsączony z wody groszek konserwowy (2/3 puszki) i widelcem mielimy na drobną papkę, która sama w sobie będzie już miękka. Dodajemy jajko, sól oraz kiełki. Ostatni składnik możecie spokojnie pominąć. Zagęszczamy mąką. Na patelni podgrzewamy olej, kleimy kotleciki i wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy po obu stronach na rumiany kolor. „Ciasta” wystarczy na 9 placuszków. Polecam jeść od razu, gorące smakują najlepiej.
Emilia Sękowska
(emilia.sekowska@dlalejdis.pl)
Fot. Emilia Sękowska