W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Placuszki z tofu i groszku konserwowego

Opublikowano: 2017-10-11
Przepis na placuszki z tofu i groszku konserwowego.
Ekskluzywna przekąska wcale nie musi być droga czy skomponowana z wielu składników. Do tego przepisu potrzebujemy jedynie groszku konserwowego z puszki, tofu, jajka, mąki i soli do smaku.

Ja dodałam również kiełki jarmużu, bo akurat miałam w lodówce. Nie przepadam za nimi, a w takich plackach gubią swój specyficzny smak.

Składniki:

  • tofu (180ml)
  • jedno jajko
  • 2/3 puszki groszku konserwowego
  • sól
  • mąka do zagęszczenia, około 2 łyżki
  • opcjonalnie kiełki


Przygotowanie:
Do miski wrzucamy pokrojone tofu (u mnie opakowanie 180 ml). Następnie dorzucamy odsączony z wody groszek konserwowy (2/3 puszki) i widelcem mielimy na drobną papkę, która sama w sobie będzie już miękka. Dodajemy jajko, sól oraz kiełki. Ostatni składnik możecie spokojnie pominąć. Zagęszczamy mąką. Na patelni podgrzewamy olej, kleimy kotleciki i wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy po obu stronach na rumiany kolor. „Ciasta” wystarczy na 9 placuszków. Polecam jeść od razu, gorące smakują najlepiej.

Emilia Sękowska
(emilia.sekowska@dlalejdis.pl)

Fot. Emilia Sękowska




Społeczność
Reklama