Podudzia pieczone z warzywami
Gdy brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowy i zdrowy obiad, podpowiadamy przepis na pieczone podudzia drobiowe, podane w towarzystwie kolorowych warzyw i szparagów białych LeBaron.
Mnogość smaków przenikająca się w aromatycznej marynacie zaskoczy niejednego smakosza dań mięsnych i sprawi, że przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej.
Składniki (na 4 porcje)
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 3 papryki (mogą być kolorowe)
- 2 czerwone cebule
- 1 ostra papryczka
- 1 kg małych młodych ziemniaczków
- świeży tymianek
Marynata
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżki miodu
- 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczka imbiru
Dodatkowo
- szparagi białe LeBaron (ilość według uznania)
- sałata
Wykonanie:
- Podudzia przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj, otaczając dokładnie mięso. Odstaw na 15 minut - w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj zawartość miski.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wyszoruj ziemniaki.
- Papryki pokrój w grubszą kostkę.
- Na dno formy wyłóż warzywa i kilka gałązek tymianku. Na to wyłóż mięso i wlej marynatę.
- Piecz z termoobiegiem przez około 1 godzinę. Kilka razy podlej mięso sosem wytworzonym na dnie formy. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż mięso na drugą stronę, znowu kilkakrotnie podlewając sosem.
- Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź miękkość mięsa i ziemniaków oraz, jeżeli to konieczne, wydłuż czas pieczenia.
- Tuż przed podaniem posyp danie ziołami i podaj ze szparagami i sałatą.
Fot. VOG Polska
Informacja prasowa