Podudzia pieczone z warzywami

Podudzia pieczone podane ze szparagami - przepis kulinarny.
Gdy brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowy i zdrowy obiad, podpowiadamy przepis na pieczone podudzia drobiowe, podane w towarzystwie kolorowych warzyw i szparagów białych LeBaron.

Mnogość smaków przenikająca się w aromatycznej marynacie zaskoczy niejednego smakosza dań mięsnych i sprawi, że przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej.

Składniki (na 4 porcje)

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 3 papryki (mogą być kolorowe)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ostra papryczka
  • 1 kg małych młodych ziemniaczków
  • świeży tymianek

Marynata

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczka imbiru

Dodatkowo

  • szparagi białe LeBaron (ilość według uznania)
  • sałata

Wykonanie:

  1. Podudzia przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj, otaczając dokładnie mięso. Odstaw na 15 minut - w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj zawartość miski.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Wyszoruj ziemniaki.
  4. Papryki pokrój w grubszą kostkę.
  5. Na dno formy wyłóż warzywa i kilka gałązek tymianku. Na to wyłóż mięso i wlej marynatę.
  6. Piecz z termoobiegiem przez około 1 godzinę. Kilka razy podlej mięso sosem wytworzonym na dnie formy. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż mięso na drugą stronę, znowu kilkakrotnie podlewając sosem.
  7. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź miękkość mięsa i ziemniaków oraz, jeżeli to konieczne, wydłuż czas pieczenia.
  8. Tuż przed podaniem posyp danie ziołami i podaj ze szparagami i sałatą.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat