Pogromcy tłuszczu – jak szybko pozbyć się fałdki na brzuchu?

Szybko pozbądź się fałdek na brzuchu dzięki pogromcom tłuszczu.
Chociaż ich nazwy brzmią egzotycznie, to substancje te znajdują się w naszym codziennym menu. Warto więc wykorzystać ich potencjał.

Sposobem na płaski brzuch są regularne ćwiczenia, dieta warzywna i produkty bogate w błonnik. Jednak jest coś jeszcze, co pomoże nam osiągnąć wymarzona figurę. To związki chemiczne, które niczym pocisk precyzyjnie trafiają w komórki tłuszczu. Co najlepsze – nie trzeba ich szukać w aptekach, bo znajdziemy je we własnej kuchni.

  • Kapsaicyna (w papryczkach chili i pieprzu cayenne) – jest naturalnym termogenikiem, który zwiększa wytwarzanie ciepła, a to z kolei podkręca metabolizm. Takie działanie zmusza organizm do użycia rezerwy energetycznej zgromadzonej w tkance tłuszczowej.
  • Katechiny (w zielonej herbacie) – te związki to nic innego jak flawonoidy, które niszczą proces fermentacji. Przyspieszają spalanie tłuszczu, zwłaszcza w trakcie wysiłku. Co najważniejsze – spalają tłuszcz znajdujący się w obrębie brzucha.
  • Wapń (w jogurcie i serach) – pierwiastek ten łączy się z tłuszczem już w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu organizm więcej tłuszczu wydala, więc mniej go odkłada na zapas. Dodatkowo wapń hamuje działanie jednego z hormonów, który odpowiada za przyrost tkanki tłuszczowej.
  • Piperyna (w czarnym pieprzu) – poza tym, że przyspiesza termogenezę, przyspiesza również lipolizę, czyli spalanie tłuszczów. Piperyna blokuje również powstawanie komórek tłuszczowych, ponieważ wpływa na geny, które je kontrolują.
  • Kwas galusowy (w czerwonej herbacie) – ogranicza wchłanianie tłuszczu, a jednocześnie zwiększa jego wydalanie. Dzięki temu organizm zaczyna się pozbywać zapasów z okolic brzucha i bioder. Kwas galusowy ma wpływ na gospodarkę insulinową organizmu, dobrze regulując poziom cukru.
  • L-karnityna (w czerwonym mięsie, nabiale, awokado) – to aminokwas, który częściowo wytwarzany jest w organizmie, ale dostarczamy go również wraz z pożywieniem. Odpowiada za transport kwasów tłuszczowych i zamienia ich w energię. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu w tkankach pod skórą.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat