Brak słońca i idące za nim niedobory witaminy D, uboga w warzywa i owoce dieta, stres, za mało snu – wszystko to sprawia, że odporność zaczyna szwankować. Żeby solidnie zabezpieczyć się przed chorobami, trzeba pamiętać o dostarczaniu sobie niezbędnych witamin, minerałów i mikroelementów. Do tego regularna aktywność fizyczna – najlepiej na świeżym powietrzu. Sprawdź, jak wzmocnić odporność i daj sobie szansę na zdrowie!
Jednym z powodów, dla których jesienią i zimą nasza odporność spada, jest nieodpowiednia dieta, którą praktykujemy w tym okresie. Po bogatym w warzywa i owoce lecie jesienią często – by poprawić sobie humor – sięgamy po niezdrowe przekąski. Białe pieczywo, słodycze i czipsy zastępują nam świeże pomidory, truskawki i letnie maliny. A to błąd. Właśnie jesienią i zimą nasz organizm szczególnie potrzebuje stałej, dużej dawki mikroelementów obecnych w warzywach i owocach. Im więcej będziemy ich jeść, tym lepiej się poczujemy.
Witaminy C, A, E i B6 to podstawowy zestaw, o którego dostarczenie musimy się zatroszczyć. Znajdziemy je w owocach cytrusowych, pigwie, aronii, papryce, natce pietruszki, rybach i jajach. Ułóżmy zbilansowane, odżywcze menu i codziennie przygotowujmy świeże posiłki. Do tego czosnek w kapsułkach, owocowe soki i, ewentualnie, dodatkowa dawka witaminy C. Tak zbudujemy odporność, która pomoże nam w zdrowiu przetrwać jesień i zimę.
Od wieków ludzie doceniają cudowną moc czosnku. Ta niepozorna bylina ma w sobie cały zestaw przydatnych naszemu organizmowi związków. Nie bez przyczyny nazywa się ją „naturalnym antybiotykiem”. Tym, co w czosnku najbardziej cenne jest allicyna. Ten związek chemiczny powstaje w wyniku uszkadzania ząbków czosnku, a więc krojenia, wyciskania czy miażdżenia. Odpowiada nie tylko za specyficzny zapach i smak rośliny, ale również za jej działanie prozdrowotne. Dzięki niemu czosnek może służyć za dobre wsparcie dla odporności. Substancja ta jest fitonocydem, co oznacza, że hamuje rozwój mikroorganizmów. To dlatego działa przeciwwirusowo, grzybobójczo i antybakteryjnie.
Jeśli chcemy dołączyć czosnek do naszej codziennej terapii odporności, działajmy z rozwagą. Dodawajmy go do potraw tylko po zgnieceniu bądź wyciśnięciu, regularnie spożywajmy w rozsądnych ilościach. Osoby, którym przeszkadza intensywny zapach byliny, mogą sięgnąć po czosnek w kapsułkach.
Żeby mieć dobrą odporność, musimy nauczyć się wypoczywać. Codzienne obowiązki, bieganina i stres, który towarzyszy nam w pracy potrafią skutecznie namieszać w naszym organizmie. Przemęczenie nigdy nie jest naszym sprzymierzeńcem, a już szczególnie utrudnia życie właśnie jesienią i zimą. Dla wzmocnienia układu immunologicznego musimy się więc nauczyć odpoczywać. Czas wolny, ruch na świeżym powietrzu, relaksująca kąpiel, czas spędzony z bliskimi – każdy ma takie aktywności, która wpływają na niego najlepiej. Im częściej będziemy robić to, o kochamy, tym sprawniej zregeneruje się nasz organizm. Wysypiajmy się, relaksujmy, pozwólmy sobie na lenistwo. Dla zdrowia!