Polewa czekoladowa — jak ją zrobić? Do czego wykorzystać?

Jak zrobić polewę czekoladową?
Czekolada uwielbiana jest za swój słodki smak i piękny zapach. Sprzedawana jest pod różnymi postaciami: w formie tabliczek, różnokształtnych pralinek czy jako polewa dekoracyjna. Dziś skupimy się na jej ostatniej z wymienionych form. Jak zrobić polewę czekoladową? Do czego ją wykorzystać? Poniżej podpowiadamy!

Słodka rozpusta, czyli o czekoladzie słów kilka

Wyrób cukierniczy wykonywany z miazgi kakaowej — tak najprościej opisać można czekoladę. Ten produkt spożywczy znany był już wśród Majów i Azteków, którzy wykorzystywali go do produkcji słodkich napojów. Z biegiem lat i rozwojem cywilizacyjnym stała się ona wartościowym produktem pod wieloma względami. Dziś wykorzystuje się ją nie tylko jako smakołyk, ale także jako bardzo pożywną i wartościową przekąskę, np. w czasie długotrwałej wędrówki górskiej.

Jak już wyżej wspomnieliśmy, czekolada przybiera różne formy — zarówno stałe, jak i płynne. Z łatwością może być łączona z innymi produktami spożywczymi, co sprawia, że wykorzystywana jest w przeróżnych wariantach kulinarnych.

Polewa czekoladowa — jak ją przygotować?

Jedną z najpopularniejszych form czekolady w cukiernictwie jest jej płynna wersja. Trudno się temu dziwić, ponieważ jest świetnym elementem wielu dań. A co więcej, występuje w przeróżnych smakach, dzięki czemu można ją dopasować do upodobań konkretnej osoby. W jaki sposób przygotować ją w wersji płynnej? Wiele zależy od tego, z jakich składników chcesz ją stworzyć.

Polewa czekoladowa gotowa: szybko, sprawnie i zawsze z powodzeniem!

Nie radzisz sobie najlepiej w kuchni, a chcesz przygotować smaczny deser dla ukochanej osoby czy przybyłych gości? Obawiasz się, że dekoracja upieczonego ciasta pójdzie nie po Twojej myśli, bo własnoręcznie stworzona polewa okaże się zbyt płynna? Jeśli nie chcesz się martwić możliwością niepowodzenia, polewa czekoladowa gotowa będzie rozwiązaniem idealnym dla Ciebie.

Gotowa polewa czekoladowa to produkt, który wystarczy rozpuścić, aby był gotowy do wykorzystania. Nie musisz się więc martwić o konieczność łączenia poszczególnych składników, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję i smak płynnej czekolady. W sprzedaży znajdziesz je pod postacią gotowych mas, kremów, pastylek czy płatków, pakowanych w opakowania o różnej pojemności. Mogą mieć też rozmaite smaki. Polewa z białej czekolady, polewa truskawkowa czy cytrynowa to tylko niektóre z dostępnych w sklepach internetowych z akcesoriami i dekoracjami cukierniczymi.


Polewa czekoladowa z kakao

Jeśli chcesz spróbować swoich sił i stworzyć tradycyjną, gorzką polewę z kakao, będziesz potrzebować:

  • 4 łyżki kakao;
  • 120-125 g masła;
  • ½ szklanki cukru;
  • 3-4 łyżki mleka.

Jak ją przygotować? W garnku na wolnym ogniu rozpuszczasz masło i cukier, do których dodajesz kakao i mleko. Całość musi się dokładnie wymieszać, aby nie powstały nieestetyczne grudki. Tak przygotowaną polewę odstaw do ostygnięcia, a gdy stanie się letnia, rozprowadź ją po cieście.

Polewa czekoladowa do ciasta mleczna lub deserowa

Zdecydowanie prostszym wariantem jest przygotowanie polewy z tabliczki czekolady połączonej z mlekiem lub śmietaną kremówką. Musisz jedynie przygotować kąpiel wodną, czyli garnek z wodą oraz umieszczoną nad nią miską.

Zależnie od swoich upodobań, sięgnij po czekoladę deserową lub mleczną, połam ją na kawałki, a następnie wrzuć do miski wypełnionej mlekiem czy śmietanką. Na wolnym ogniu rozpuszczaj czekoladę do uzyskania jednolitej masy. I polewa do ciasta z czekolady gotowa!

Do czego wykorzystać polewę z czekolady?

Forma dekoracji, jaką jest płynna czekolada, najczęściej wykorzystywana jest w wypiekach cukierniczych. Możesz jej użyć do dekoracji tortu urodzinowego czy weselnego, do ozdobienia świątecznego ciasta lub niewielkich babeczek. Sprawdzi się również jako wierzchnia warstwa w słodkich tartach czy ciasteczkach. A to niejedyne możliwości!

Polewa z czekolady przyda się również w czasie serwowania posiłków. Świetnie wkomponuje się m.in. w naleśniki z serem czy owocami, a także w serniczki. Wykorzystaj ją także do deserów lodowych oraz owocowych.

Czekolada to słodycz, na którą warto sobie pozwolić. W formie delikatnej polewy sprawdzi się w wielu sytuacjach. Stwórz ją samodzielnie lub sięgnij po gotową, gdy brak Ci chęci lub czasu. Z pewnością będzie równie pyszna!




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat