Polskie dania z kiełbasą

Trzy tradycyjne potrawy na zimowe miesiące.
Zimowa, mroźna pogoda to idealny czas, aby odkryć w kuchni magię wyrazistych smaków i aromatycznych przypraw. Tak przygotowane dania postawią nas na nogi, rozgrzeją i zapewnią dużo energii – tak potrzebnej przy zimowej aurze. Doskonałą bazą do tego rodzaju dań może być tradycyjna kiełbasa wędzona, która odda swój niepowtarzalny smak do potraw.

Tradycyjny bigos – król polskich stołów
Doceniany szczególnie zimową porą – jest niezwykle rozgrzewający i sycący. Przepisów na bigos istnieją niezliczone ilości – można nawet stwierdzić, że każda rodzina ma swój przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Nie zmienia się jedno – głównym składnikiem jest kapusta (biała i kiszona) oraz zestaw mięs, m.in. łopatki, wędzonego boczku oraz właśnie kiełbasy wędzonej. Doskonały smak bigosu zapewni kiełbasa podwawelska oryginalna Pekpol, produkowana na niezmiennej recepturze od 48 lat. Swoim aromatem idealnie wkomponuje się w charakter klasycznego bigosu. Uzupełnieniem wyjątkowego smaku dania powinny być przyprawy, które sprawią, że danie będzie esencjonalne i pyszne. Wśród przypraw nie może zabraknąć suszonych grzybów, dużej ilości ziela angielskiego, liścia laurowego oraz wędzonych śliwek.

Fasolka po bretońsku – potrawa pełna smaku
Czy fasolka po bretońsku ma francuskie korzenie? Nic bardziej mylnego! To typowo polskie danie, które swoją nazwę zawdzięcza stwierdzeniu „a la bretonne” czyli danie z użyciem fasoli coco de Paimpol, która przypomina nieco naszą rodzimą fasolę Jaś. Klasyczna fasolka po bretońsku to gęsta potrawa przygotowana z ugotowanej fasoli, sosu na bazie wysokiej jakości pomidorów i przecieru oraz z dodatkiem mięsa i wyrazistych przypraw. Sekretem dobrze przygotowanej fasoli jest jej uprzednie namoczenie w wodzie przez przynajmniej 10 godzin. Po tym czasie fasolę gotujemy, aż będzie miękka i delikatna. Do ugotowanej fasoli dodajemy pomidory, przecier oraz wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz boczek

- Wysokiej jakości kiełbasa ma duży wpływ na przygotowanie aromatycznej potrawy. Do fasolki po bretońsku idealnie sprawdzi się również kiełbasa podwawelska oryginalna Pekpol, wyprodukowana z mięsa wieprzowego z dodatkiem specjalnie wyselekcjonowanych przypraw  – mówi Małgorzata Wódkiewicz, kierownik marketingu ZM Pekpol

Polskie leczo – węgierski przysmak w nadwiślańskim stylu
Klasyczna węgierska potrawa, a więc leczo (węg. lecsó) to warzywne danie z pomidorów, świeżej papryki przygotowanej na smalcu z dodatkiem słoniny oraz papryki w proszku. W kraju swojego pochodzenia podaje się je jako dodatek do potraw. Polskie leczo jest inspirowane tym węgierskim, jednak najczęściej spotykamy je z dodatkiem kiełbasy i stanowi samodzielną potrawę podawaną np. z pieczywem. Podstawą naszego leczo jest kolorowa papryka, cebula oraz coraz częściej kabaczek lub bakłażan. Mięsną „wkładkę” stanowi pyszna kiełbasa. Leczo to szybkie danie jednogarnkowe, które z pewnością pozwoli najeść się do syta, jednocześnie nie zabierając nam wiele czasu. Aromat i smak papryki, połączonej ze smakiem wysokiej jakości tradycyjnej kiełbasy doskonale rozgrzeje nas po powrocie z zimowego spaceru.

Fot. ZM Pekpol
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat