„Polskie jabłka” – recenzja

Recenzja książki „Polskie jabłka”.
Ligol, Lobo, Jonagold? A Ty jakie jabłko wybierasz?

Czy wiesz, że Polska jest największym producentem jabłek w Europie? Na świecie plasujemy się na podium, bowiem na trzecim miejscu. Owoc ten jest wszystkim nam dobrze znany – znajdziemy go w każdym zieleniaku, w każdym supermarkecie, a nawet w małym, osiedlowym sklepiku. Jednak czy tak naprawdę doceniamy ich walory? „Jabłko to jabłko” – powie niejeden Polak. Nic bardziej mylnego - jabłko to szlachetny owoc, ma wiele odmian i może być wykorzystany na wiele sposobów. Przekonuje nas do tego Jan Szmyd w swojej książce pt. „Polskie jabłka”.

Pisania o jabłkach podjął się nie byle kto, bowiem autor jest rolnikiem i wieloletnim doradcą rolniczym. Posiadacz małego sadu przydomowego ze starymi odmianami jabłoni postawił sobie wysoko poprzeczkę i założył szkółkę, w której oczkiem w głowie są wspomniane, stare odmiany jabłoni. Jan Szmyd w swojej publikacji przekonuje nas, że jabłko jest naprawdę warte, i przede wszystkim godne, uwagi. Wskazuje nie tylko na ogromne wartości odżywcze, ale również walory smakowe i wiele możliwości wykorzystania tego owocu. Tak naprawdę niewielu z nas docenia jabłka, zajadamy się ananasami, mango czy cytrusami, zapominając, że tuż obok nas, w polskich sadach rośnie znakomity owoc. Lobo, Ligol, Jonagold, Gala, Alwa, Cortland – to tylko jedne z wielu odmian jabłek. W książce „Polskie jabłka” odnajdziemy dokładną charakterystykę, jak również zdjęcia.

Niejednokrotnie wchodząc do sklepu z wieloma odmianami jabłek miałam problem, gdyż nie wiedziałam, które wybrać. Tak naprawdę każda odmiana smakuje zupełnie inaczej. Dzięki tej książce kolejne wybory będą na pewno dużo łatwiejsze. Ponadto autor podpowiada, jak można wykorzystać jabłka w naszej kuchni. W publikacji tej odnajdziemy liczne przepisy nie tylko na ciasta, ale również na dania główne, zupy czy alkohole, bowiem jabłko można wykorzystać na wiele sposobów. Koniecznie przekonajcie się sami. Autor inspirował się licznymi książkami kulinarnymi i wyłuskał z nich to, co najlepsze. Przepisy są tak proste, że na pewno każda gospodyni domowa poradzi sobie z przygotowaniem przepysznego dania z jabłkiem w roli głównej.

Zdecydowanie polecam tę książkę każdemu. Zarówno osobom, które gotują samodzielnie w domu, jak i tym, które tego nie lubią. Czemu tej drugiej grupie? Być może „Polskie jabłka” zainspirują i Was, a jeśli nie, to zdobędziecie wiedzę na temat odmian jabłek, dzięki czemu Wasze owocowe zakupy staną się dużo łatwiejsze. Warto bowiem wiedzieć coś więcej o naszym bogactwie narodowym, które jest nie tylko zdrowe, ale również pełne niepowtarzalnych aromatów.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Jan Szmyd, Polskie jabłka, Wydawnictwo Novae Res, 2018 r.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat