W Pasiekach Rodziny Sadowskich, oprócz miodu, zbieramy także najcenniejsze pszczele produkty: pierzgę, pyłek pszczeli i propolis. Bogactwo zawartych w nich naturalnych, najcenniejszych dla zdrowia składników odżywczych sprawia, że w pełni zasługują na miano „super żywności”
Superfoods to naturalna, nieprzetworzona żywność, w której składzie znajdują się najcenniejsze dla zdrowia składniki odżywcze. W tej grupie szczególne miejsce należy się produktom pszczelim. Wśród nich najbardziej popularny jest miód, lecz prawdziwi pszczelarze z Pasiek Rodziny Sadowskich wiedzą, że pszczoły oferują dużo więcej, a każdy ul to prawdziwa spiżarnia najzdrowszej żywności, którą owady produkują na własny użytek. Dlatego przy ich pozyskiwaniu miodziarze kierują się zasadą umiaru, przestrzegając reguł sztuki bartniczej i troszcząc się o zrównoważony rozwój pasieki. Dbają bowiem o to, aby pozostawić w ulu odpowiednią ilość tych produktów, tak aby nie zabrakło ich pszczołom.
Do najcenniejszych produktów pszczelich, oprócz miodu, należą: pierzga, pyłek pszczeli i propolis. Regularnie spożywane mają dobroczynny wpływ na poprawę zdrowia i odporności. Należy jednak pamiętać, że – jak każdy produkt pszczeli – mogą one uczulać. Dlatego ważne jest, aby - zanim włączymy tę super żywność do regularnej diety - wypróbować niewielką ilość produktu i sprawdzić, czy nie wywołuje reakcji alergicznej. Osoby z alergią na pyłki kwiatów powinny zachować szczególną ostrożność.
PIERZGA to podstawowy pokarm pszczół, który jest wytwarzany przez nie w środku ula. Powstaje z mieszanki pyłku kwiatowego, wymieszanego ze śliną i miodem. Ma postać nieregularnych, twardych grudek o ciemnobrązowej barwie. Charakteryzuje się kwaskowatym, lekko żywiczym smakiem. Jest najbogatszym naturalnym źródłem białka oraz witamin i makro- i mikroelementów. Zawiera witaminy A, C, E i większość witamin z grupy B, a także biopierwiastki takie jak Mg, Ca, Na, K, Cu, Zn, Cr czy Mn. Pierzga wzmacnia organizm i poprawia odporność. Jest polecana w okresach rekonwalescencji, przy problemach z apetytem, a także dla osób aktywnych fizycznie. Polecana w leczeniu schorzeń u jak przewlekłe zapalenie wątroby, przewlekłe zapalenie migdałków, przy schorzeniach kardiologicznych, niedokrwistości oraz przy schorzeniach jelit i żołądka.
PYŁEK PSZCZELI to pyłek kwiatowy, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przez nie przetworzony. Ma postać kolorowych kuleczek, a jego smak jest delikatniejszy niż pierzgi. Pyłek jest bogaty w witaminy, minerały, białka, tłuszcze i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy, dzięki czemu ma bardzo szerokie zastosowanie zdrowotne. Regularnie stosowany wzmacnia odporność, poprawia kondycję fizyczna i psychiczną, obniża poziom tłuszczów we krwi, a także działa przeciwzapalnie, antybiotycznie, odtruwająco i osłonowo. Może być spożywany w formie suszonej (może być rozpuszczony w wodzie) lub w wersji gotowej na „słodko” - w postaci pyłku w miodzie.
PROPOLIS, zwany także kitem pszczelim, to pachnąca substancja, składająca się z żywicy, wosków, olejków eterycznych (to im zawdzięcza swój piękny zapach!), pyłku kwiatowego i wydzielin pszczelich. Służy pszczołom do ochrony ula przed patogenami. Propolis zawiera ok. 300 substancji aktywnych biologicznie (w tym. witaminy A, E, B1, B2, B5, B6 oraz B6, a także flawonoidy, kwasy fenolowe, tłuszczowe, aromatyczne, estry, sterole, terpeny i kumaryny), co sprawia, że można go traktować jako panaceum na szereg schorzeń i dolegliwości. Sprawdza się jako naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Jest wykorzystywany podczas leczenia przeziębień oraz grypy. Wspomaga również kurację zapaleń jamy ustnej i dziąseł. Stosowany także w chorobie wrzodowej i nieżycie żołądka. Propolisu nie spożywa się bezpośrednio, lecz w postaci nalewki na bazie spirytusu lub mielony, jako dodatek do miodu.
Fot. Pasieki Rodziny Sadowskich
Informacja prasowa