Polskie superfoods prosto z ula

Pierzga, pyłek pszczeli, propolis.
W poszukiwaniu superfoods nie musisz udawać się w egzotyczną podróż. Wystarczy zajrzeć do ula, gdzie mądre i zaradne pszczoły zbierają to, co w naturze najlepsze.

W Pasiekach Rodziny Sadowskich, oprócz miodu, zbieramy także najcenniejsze pszczele produkty: pierzgę, pyłek pszczeli i propolis.  Bogactwo zawartych w nich naturalnych, najcenniejszych dla zdrowia składników odżywczych sprawia, że w pełni zasługują na miano „super żywności”

Superfoods to naturalna, nieprzetworzona żywność, w której składzie znajdują się najcenniejsze dla zdrowia składniki odżywcze. W tej grupie szczególne miejsce należy się produktom pszczelim. Wśród nich najbardziej popularny jest miód, lecz prawdziwi pszczelarze z Pasiek Rodziny Sadowskich wiedzą, że pszczoły oferują dużo więcej, a każdy ul to prawdziwa spiżarnia najzdrowszej żywności, którą owady produkują na własny użytek. Dlatego przy ich pozyskiwaniu miodziarze kierują się zasadą umiaru, przestrzegając reguł sztuki bartniczej i  troszcząc się o zrównoważony rozwój pasieki. Dbają bowiem o to, aby pozostawić w ulu odpowiednią ilość tych produktów, tak aby nie zabrakło ich pszczołom.

Do najcenniejszych produktów pszczelich, oprócz miodu, należą: pierzga, pyłek pszczeli i propolis. Regularnie spożywane mają dobroczynny wpływ na poprawę zdrowia i odporności. Należy jednak pamiętać, że – jak każdy produkt pszczeli – mogą one uczulać. Dlatego ważne jest, aby - zanim włączymy tę super żywność do regularnej diety - wypróbować niewielką ilość produktu i sprawdzić, czy nie wywołuje reakcji alergicznej. Osoby z alergią na pyłki kwiatów powinny zachować szczególną ostrożność.

PIERZGA to podstawowy pokarm pszczół, który jest wytwarzany przez nie w środku ula. Powstaje z mieszanki pyłku kwiatowego, wymieszanego ze śliną i miodem. Ma postać nieregularnych, twardych grudek o ciemnobrązowej barwie. Charakteryzuje się kwaskowatym, lekko żywiczym smakiem. Jest najbogatszym naturalnym źródłem białka oraz witamin i makro- i mikroelementów. Zawiera witaminy A, C, E i większość witamin z grupy B, a także biopierwiastki takie jak Mg, Ca, Na, K, Cu, Zn, Cr czy Mn. Pierzga wzmacnia organizm i poprawia odporność. Jest polecana w okresach rekonwalescencji, przy problemach z apetytem, a także dla osób aktywnych fizycznie. Polecana w leczeniu schorzeń u jak przewlekłe zapalenie wątroby, przewlekłe zapalenie migdałków, przy schorzeniach kardiologicznych, niedokrwistości oraz przy schorzeniach jelit i żołądka.

  • Cena: 30 zł / 100 g

PYŁEK PSZCZELI to pyłek kwiatowy, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przez nie przetworzony. Ma postać kolorowych kuleczek, a jego smak jest delikatniejszy niż pierzgi. Pyłek jest bogaty w witaminy, minerały, białka, tłuszcze i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy, dzięki czemu ma bardzo szerokie zastosowanie zdrowotne. Regularnie stosowany wzmacnia odporność, poprawia kondycję fizyczna i psychiczną, obniża poziom tłuszczów we krwi, a także działa przeciwzapalnie, antybiotycznie, odtruwająco i osłonowo. Może być spożywany w formie suszonej (może być rozpuszczony w wodzie) lub w wersji gotowej na „słodko” - w postaci pyłku w miodzie.

  • pyłek suszony 23 zł / 225 g
  • pyłek w miodzie 25 zł / 400 g

PROPOLIS, zwany także kitem pszczelim, to pachnąca substancja, składająca się z żywicy, wosków, olejków eterycznych (to im zawdzięcza swój piękny zapach!), pyłku kwiatowego i wydzielin pszczelich. Służy pszczołom do ochrony ula przed patogenami. Propolis zawiera ok. 300 substancji aktywnych biologicznie (w tym. witaminy A, E, B1, B2, B5, B6 oraz B6, a także flawonoidy, kwasy fenolowe, tłuszczowe, aromatyczne, estry, sterole, terpeny i kumaryny), co sprawia, że można go traktować jako panaceum na szereg schorzeń i dolegliwości. Sprawdza się jako naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Jest wykorzystywany podczas leczenia przeziębień oraz grypy. Wspomaga również kurację zapaleń jamy ustnej i dziąseł. Stosowany także w chorobie wrzodowej i nieżycie żołądka. Propolisu nie spożywa się bezpośrednio, lecz w postaci nalewki na bazie spirytusu lub mielony, jako dodatek do miodu.

  • Cena: 32 zł / 50 g

Fot. Pasieki Rodziny Sadowskich
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat