Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim
Sprawdź sprawdzony przepis Szefów Kuchni Piątnicy!
Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim
- Przygotowanie: 15 minut
- Porcje: 5
Składniki:
- dojrzałe pomidory – 5 średnich sztuk
- świeża bazylia – 1 pęczek
- Serek Wiejski lekki Piątnica 150 g – 2 szt.
- kukurydza konserwowa – ½ puszki
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pomidory umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć miąższ.
- Do serka wiejskiego dodać posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać.
- Dno pomidorów wypełniać warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1 łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem.
- Tak przygotowane przykryć kapeluszami.
Smacznego!
Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa