Pomysł na wielkanocne danie

Biała kiełbasa zapiekana w aromatycznej marynacie - przepis kulinarny.
Wielkanoc na polskich stołach to przede wszystkim tradycja. Smaki znane i cenione od pokoleń; aromaty, które nieodmiennie przywodzą na myśl ten wyjątkowy, świąteczny czas.

Jeśli chcemy ubogacić klasyczne propozycje kulinarne i zaskoczyć gości oryginalnym, wykwintnym daniem – warto skorzystać ze świątecznych przepisów Sokołowa. Bazując na tradycyjnych, znakomitych produktach, można przygotować wiele ciekawych propozycji na wielkanocne śniadanie czy uroczysty obiad.

Biała kiełbasa zapiekana w aromatycznej marynacie
Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnym stole. Jest nieodzownym elementem tradycyjnego żuru, ale też często podawana jest w postaci zapiekanej, na przykład z cebulą czy w cieście francuskim. Biała kiełbasa Sokołów Naturrino jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Wyśmienity bukiet smakowy zawdzięcza między innymi dodatkowi takich przypraw jak: pieprz biały, majeranek i czosnek. To produkt, z wykorzystaniem którego przygotować można wiele smakowitych dań. Zapieczona w aromatycznej marynacie, z dodatkiem gruszki i pietruszki, przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.

Składniki:

  • 1 opakowanie Kiełbasy Białej Naturrino Sokołów
  • 1-2 korzenie pietruszki
  • 1 duża gruszka
  • 2 cebule czerwone
  • 2 czubate łyżeczki musztardy miodowej
  • Sok z cytryny
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, olej do smażenia
  • 5.6 gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w ósemki lub na większe piórka. Pietruszkę obieramy i kroimy ukośnie na plasterki tej samej grubości. Cebule wraz z pietruszką podsmażamy na patelni beztłuszczowo lub z dodatkiem odrobiny oleju, aż lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz do smaku.
  2. Gruszkę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Kiełbasę wyjmujemy z opakowania i nacinamy. Musztardę łączymy z sokiem jabłkowym, do uzyskania marynaty o jednolitej konsystencji.
  4. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę cebuli, następnie układamy kiełbasy, a pomiędzy nie wsuwamy plasterki pietruszki, gruszki oraz pozostałą cebulę. Całość zalewamy przygotowaną marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Pieczemy przez około 40 minut pod folią aluminiową, a następnie zdejmujemy przykrycie, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez około 10 minut, aż kiełbasa wraz z dodatkami ładnie się zarumienią. Gotowe danie dekorujemy świeżym rozmarynem.

Fot. SOKOŁÓW
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat