Jeśli chcemy ubogacić klasyczne propozycje kulinarne i zaskoczyć gości oryginalnym, wykwintnym daniem – warto skorzystać ze świątecznych przepisów Sokołowa. Bazując na tradycyjnych, znakomitych produktach, można przygotować wiele ciekawych propozycji na wielkanocne śniadanie czy uroczysty obiad.
Biała kiełbasa zapiekana w aromatycznej marynacie
Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnym stole. Jest nieodzownym elementem tradycyjnego żuru, ale też często podawana jest w postaci zapiekanej, na przykład z cebulą czy w cieście francuskim. Biała kiełbasa Sokołów Naturrino jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Wyśmienity bukiet smakowy zawdzięcza między innymi dodatkowi takich przypraw jak: pieprz biały, majeranek i czosnek. To produkt, z wykorzystaniem którego przygotować można wiele smakowitych dań. Zapieczona w aromatycznej marynacie, z dodatkiem gruszki i pietruszki, przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.
Składniki:
- 1 opakowanie Kiełbasy Białej Naturrino Sokołów
- 1-2 korzenie pietruszki
- 1 duża gruszka
- 2 cebule czerwone
- 2 czubate łyżeczki musztardy miodowej
- Sok z cytryny
- 1/3 szklanki soku jabłkowego
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, olej do smażenia
- 5.6 gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w ósemki lub na większe piórka. Pietruszkę obieramy i kroimy ukośnie na plasterki tej samej grubości. Cebule wraz z pietruszką podsmażamy na patelni beztłuszczowo lub z dodatkiem odrobiny oleju, aż lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Gruszkę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Kiełbasę wyjmujemy z opakowania i nacinamy. Musztardę łączymy z sokiem jabłkowym, do uzyskania marynaty o jednolitej konsystencji.
- Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę cebuli, następnie układamy kiełbasy, a pomiędzy nie wsuwamy plasterki pietruszki, gruszki oraz pozostałą cebulę. Całość zalewamy przygotowaną marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Pieczemy przez około 40 minut pod folią aluminiową, a następnie zdejmujemy przykrycie, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez około 10 minut, aż kiełbasa wraz z dodatkami ładnie się zarumienią. Gotowe danie dekorujemy świeżym rozmarynem.
Fot. SOKOŁÓW
Informacja prasowa