Dzięki zawartości grochu, komosy ryżowej i siemienia lnianego dostarczy przy okazji białka, a jego inne naturalne składniki będą doskonałym źródłem błonnika, witaminy C i mikroelementów.
Pudding toffi – dla cierpliwych łasuchów
Składniki:
Pudding:
- 80 g Tri Blend Select o smaku kawowo‑karmelowym
- 100 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 200 g daktyli bez pestek
- 250 ml napoju migdałowego (lub innego roślinnego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 160 g mąki zmieszanej z dużą szczyptą proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Sos:
- 50 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 25 ml napoju migdałowego (lub innego roślinnego)
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Daktyle posiekaj jak najdrobniej i dodaj do garnka wraz z napojem migdałowym i ekstraktem waniliowym. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 3 do 5 minut, ciągle mieszając. Gdy daktyle zmiękną i zaczną się rozpadać, dodaj mieszankę do masła utartego z cukrem i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę oczyszczoną, posiekane orzechy włoskie i Tri Blend Select o smaku kawowo-karmelowym. Wymieszaj dokładnie całość i przełóż do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto powinno się piec przez 25-30 minut, aż jego wierzch będzie zarumieniony i suchy. Za pomocą patyczka można sprawdzić, czy pudding jest już upieczony. Jeśli na patyczku widać ślady ciasta, to oznacza, że musi ono jeszcze zostać w piekarniku.
- Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem sosu: włóż wszystkie jego składniki do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Doprowadź do bardzo delikatnego zagotowania i pozostaw na wolnym ogniu na 5 minut bez mieszania, w razie potrzeby zmniejszając lub zwiększając płomień.
- Pokrój pudding na 6 plastrów i podawaj z sosem. Każda porcja ma 468 kcal, ale zastrzyk endorfin jest bezcenny.
Fot. Herbalife Nutrition
Informacja prasowa