Pomysł na zdrowy pudding

Pudding toffi dla cierpliwych łasuchów - przepis kulinarny.
Tri Blend Select o smaku kawowo-karmelowym - rodukt, który otrzymał nagrodę Debiut roku 2020 przyznawaną przez projekt Konsumencki Lider Jakości, będzie doskonałym składnikiem prostych i zdrowych przekąsek.

Dzięki zawartości grochu, komosy ryżowej i siemienia lnianego dostarczy przy okazji białka, a jego inne naturalne składniki będą doskonałym źródłem błonnika, witaminy C i mikroelementów.

Pudding toffi – dla cierpliwych łasuchów

Składniki:

Pudding:

  • 80 g Tri Blend Select o smaku kawowo‑karmelowym
  • 100 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 250 ml napoju migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 160 g mąki zmieszanej z dużą szczyptą proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Sos:

  • 50 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 25 ml napoju migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Daktyle posiekaj jak najdrobniej i dodaj do garnka wraz z napojem migdałowym i ekstraktem waniliowym. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 3 do 5 minut, ciągle mieszając. Gdy daktyle zmiękną i zaczną się rozpadać, dodaj mieszankę do masła utartego z cukrem i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę oczyszczoną, posiekane orzechy włoskie i Tri Blend Select o smaku kawowo-karmelowym. Wymieszaj dokładnie całość i przełóż do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciasto powinno się piec przez 25-30 minut, aż jego wierzch będzie zarumieniony i suchy. Za pomocą patyczka można sprawdzić, czy pudding jest już upieczony. Jeśli na patyczku widać ślady ciasta, to oznacza, że musi ono jeszcze zostać w piekarniku.
  3. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem sosu: włóż wszystkie jego składniki do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Doprowadź do bardzo delikatnego zagotowania i pozostaw na wolnym ogniu na 5 minut bez mieszania, w razie potrzeby zmniejszając lub zwiększając płomień.
  4. Pokrój pudding na 6 plastrów i podawaj z sosem. Każda porcja ma 468 kcal, ale zastrzyk endorfin jest bezcenny.

Fot. Herbalife Nutrition
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat