Pomysł na zupę dyniową

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze - przepis kulinarny.
Zupa dyniowa – warto ją wpisać na stałe do jesiennego menu. Nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również wybornie smakuje.

Co więcej, idealnie komponuje się z wieloma dodatkami, dzięki czemu można podawać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy wersję z krewetkami w tempurze. Palce lizać!

Składniki (2 porcje)

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (lub wg uznania)
  • 1/2 łyżeczki curry (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki śmietany do zupy
  • sól, pieprz

Dodatki

  • 20 krewetek tygrysich
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 110 ml zimnej wody gazowanej
  • •1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej Rapso do smażenia

Do podania

  • migdały w płatkach Kresto

Wykonanie

Zupa

  1. Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, przełóż na zimną patelnię, dodaj olej. Całość smaż około 2 minut.
  2. Po tym czasie dodaj pokrojoną drobno papryczkę oraz przyprawy. Smaż 1 minutę.
  3. Dodaj dynię oraz 1,5 szklanki wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość do miękkości dyni.
  4. Na koniec zmiksuj zawartość patelni.
  5. Dodaj wodę, według własnych preferencji.
  6. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Krewetki w tempurze

  1. Krewetki obierz z pancerzyków zachowując ogonki (dzięki którym łatwiej będzie je zjeść).
  2. Natnij delikatnie grzbiet krewetki, usuń ciemną nitkę (jelito).
  3. W misce połącz wszystkie składniki na tempurę. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.
  4. Rozgrzej olej do około 180°C. Jeśli nie masz odpowiedniego termometru, wrzuć na rozgrzany olej odrobinę ciasta i jeśli od razu zacznie skwierczeć, możesz przystąpić do smażenia.
  5. Kolejno łap przy pomocy szczypców kuchennych ogonki krewetek, otaczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu.
  6. Smaż krewetki w małych porcjach, aby nie obniżać znacznie temperatury oleju.
  7. Usmażone krewetki osączaj na papierze kuchennym.

Gorącą zupę przelej na talerze/miseczki, posyp płatkami migdałów. Podawaj z krewetkami.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat