Popularne rodzaje herbaty

Jakie są popularne rodzaje herbaty?
Herbata jest aromatycznym napojem, który jest uwielbiany przez wiele osób. Sięgamy po nią rano, w południe, czy wieczorem, rozkoszując się przyjemnym ciepłem i zapachem. Co ciekawe, na rynku znajdziemy wiele ciekawych produktów, które warto dopasować do swoich oczekiwań. Na jaki rodzaj herbaty postawić? Co oferują producenci? O czym pamiętać podczas zakupu? Czym się kierować?

Herbata Allo Allo

Herbata Allo Allo jest bardzo dobrą propozycją dla miłośników wyrazistych i lekko egzotycznych smaków. Zielone listki występują w towarzystwie aloesu, dzikiego szafranu i słodkich wiśni. Taka kompozycja tworzy niezapomniany bukiet zapachu i smaku. Produkt daje niespotykane doznania smakowe, co doceni każdy miłośnik naparu. Herbata tego typu pochodzi z Chin. Podczas przyrządzania napoju, musimy pamiętać o zaleceniach producenta. Zazwyczaj stosuje się 1 łyżeczkę herbaty na 200 ml  wody o temperaturze ok. 80stopni Celsjusza. Czas zaparzania to 1-3 minuty, a po tym czasie trzeba oddzielić liście od naparu. Ostatni etap to rozkoszowanie się smakiem.

Wyjątkowa herbata Chai

Kolejna propozycja dla smakoszy to herbata Chai. Pochodzi ona z Dalekiego Wschodu i zachwyca bogactwem zapachów i smaków. W te kompozycji połączona została czarna herbata z dodatkiem trawy cytrynowej i azjatyckich przypraw. orientalny smak uzyskujemy dzięki bukietowi, który składa  się z cynamonu, goździków, imbiru, pieprzu, anyżu i gałki muszkatołowej. Napój posłuży nam w chłodne wieczory i może być dodatkiem do potraw kuchni Dalekiego Wschodu. Odbiorcy doceniają połączenie herbaty z mlekiem. Zalecany sposób parzenia to 1 łyżeczka herbaty na filiżankę. Liście zalewamy wodą o temp. 95 stopni Celsjusza, a czas zaparzania to ok. 3 minuty.

Aromatyczny napar Pai Mu Tan

Ta aromatyczna herbata zachwyca słodkością, orzeźwieniem i bogactwem smaków. Biała herbata Pai Mu Tan pochodzi z chińskiej prowincji Fujian. Jest słynna na całym świecie, także pod nazwą Biała piwonia. Jest doskonałym produktem dla każdego, kto intensywnie odpoczywa i ciężko pracuje. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy. Herbatę należy zaparzyć gorącą wodą (o temperaturze 70-80  stopni Celsjusza) w stosunku 1 łyżeczka wody na jedną filiżankę. Jeśli korzystamy z dzbanka, warto dodać jedną łyżeczkę więcej. Po około 3 minutach napar jest gotowy do odcedzenia i wypicia.

Smaczne i aromatyczne herbaty są uwielbiane na całym świecie. Producenci oferują wyroby prosto z Dalekiego Wschodu, które zachwycają bogatymi smakami i zapachami. Nie dziwi zatem fakt, że smakosze chętnie sięgają po egzotyczne propozycje.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat