Powitaj jesień kulinarnie!

Przygotuj przystawkę ze schabu krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym.
Kalendarzową jesień możesz rozpocząć od przygotowania czegoś pysznego. Sięgnij po sezonowe warzywa i owoce i przyrządź aromatyczną przystawkę ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym. Będzie doskonała na długie jesienne wieczory.

Nie od dziś wiadomo, że dobre jedzenie poprawia humor. Dlatego skorzystaj z tej złotej zasady i poeksperymentuj w kuchni. Gotowanie to również dobry pretekst do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które możesz podać na obiad lub kolację. – Świetnym pomysłem będzie aromatyczna przystawka ze schabem krotoszyńskim z pieczoną papryką i smakowitym musem jabłkowym. Potrawa jest sycąca, dlatego można ją serować także jako danie główne. Warto jednak zwrócić uwagę na staranny dobór składników i wybrać dobrej jakości wędlinę od sprawdzonego producenta. Schab krotoszyński z naszej oferty został przygotowany z wysokiej jakości mięsa z dodatkiem naturalnych przypraw, dlatego świetnie się sprawdzi w różnego rodzaju potrawach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przystawka ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

Składniki:

  • 4 plastry schabu Krotoszyńskiego ZM Pekpol o grubości 0,5 cm
  • 4 czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Czosnek podzielić na ząbki, ale bez obierania. W misce wymieszać paprykę z czosnkiem, 2 łyżkami oleju, tymiankiem solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zapiekać papryki około 20 minut aż zrobią się miękkie i zarumienione. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i smażyć jabłka z cukrem przez 3 minuty. Do jabłek dodać odrobinę wody, cynamon i sok z cytryny. Kiedy jabłka będą miękkie zmiksować je na gładki mus. Pod koniec pieczenia papryk, wstawić na 5 minut schab do piekarnika, aby delikatnie się podgrzał, ale nie zarumienił. Schab podawać z papryką i musem jabłkowym.

Smacznego!

Fot. ZM „Pekpol Ostrołęka”
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat