Pożegnanie lata we wrocławskiej restauracji ALYKI

Nowe menu sezonowe w w restauracji ALYKI w Sky Tower.

Niestety... Nieubłaganie zbliża się czas, kiedy dni robią się krótsze, a wieczory coraz chłodniejsze - to pierwsze sygnały kończącego się lata. Ponieważ ta, ulubiona przez większość letnia pora roku, przyniosła nam tyle radości, restauracja ALYKI postanowiła pożegnać ją należycie. Z tej okazji restauracja ALYKI zaprasza do degustacji dań z nowej karty sezonowej pt. „Pożegnania lata”. A w niej specjalnie skomponowane dania z delikatną cukinią, aromatycznymi kurkami i smakowitymi owocami późnego lata.

Na początek Szef Kuchni poleca delikatne placuszki cukiniowo-marchewkowe z prażonym słonecznikiem, serwowane z dodatkiem malinowego musu i wyrazistym, pieczonym, kozim serem Ritta z Koziej Łąki - znakomitym wyrobem ekologicznym, wpisanym na listę produktów tradycyjnych Dolnego Śląska. To danie nie tylko jest świetną przystawką, ale też idealnie nadaje się na „mniejszy głód”…

W nowym menu sezonowym Restauracji ALYKI pojawiły się również dwie sałatki. Pierwsza z nich, wegetariańska - z grillowanym camembertem, to ukłon w stronę letnich spotkań z przyjaciółmi przy grillu. Miękki, ciepły camembert idealnie komponuje się w towarzystwie orzeźwiającego arbuza, borówki amerykańskiej, orzechów nerkowca i figowego winegretu. Drugą propozycją w nowej karcie jest sałatka z kaczką przygotowaną metodą sous-vide, serwowana z cukinią balsamico, letnimi owocami: porzeczką i brzoskwinią oraz wiśniowym winegretem.

Dla wielbicieli wszelkiego rodzaju kluseczek kucharze ALYKI przygotowali własnoręcznie robione kluseczki marchewkowe, serwowane z aromatycznymi kurkami i kremowym sosem cheddar na bazie białego wina. To istne niebo w gębie i świetna alternatywa dla osób gustujących w różnorodnych makaronach.

Wśród dań głównych Goście ALYKI znajdą m.in. żeberka marynowane w czosnku z sosem śliwkowym, podane z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z pomidorów, które świetnie komponują się z piwami z Browaru Stu Mostów. Dla tych, co mają ochotę na coś lżejszego Szef Kuchni ALYKI proponuje filet z kurczaka zapiekany z bazyliowym pesto na grillowanych, kolorowych paprykach, łososia sous-vide na puree z groszku oraz medaliony cielęce na puree mango, serwowane z blanszowanym kalafiorem.

Więcej szczegółów i pełne menu na stronie www.alyki.pl/menu/menu-sezonowe.

ip






Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat