Można je wcześniej przygotować, a potem błyskawicznie zapiec, gdy przyjdą goście. Co więcej, doskonale smakują także na drugi dzień, pozwalając tym samym oszczędzić czas. Na chłodniejsze dni polecamy zapiekankę z szynką, parówką lub kabanosami, zapiekankę makaronową z szynką z beczki oraz zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Poniżej podpowiadamy, jak przygotować jedną z nich.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach podgotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut. Wystudzone ziemniaki pokrój w talarki. Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż kiełbasę na oliwie, po chwili smażenia dodaj cebulę i wszystko razem smaż jeszcze kilka minut. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj kolejno warstwy: ziemniaki, ser, kiełbasa, ziemniaki ser - do wykorzystania produktów. Na koniec zalej mieszanką jajeczną i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa