Pożywne dania z piekarnika

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - przepis kulinarny.
Zapiekanki to sprawdzony pomysł na ciepłe i treściwe potrawy, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a zaskakują niepowtarzalnym smakiem. Stanowią idealną alternatywę na obiad, kolację czy przyjęcie ze znajomymi.

Można je wcześniej przygotować, a potem błyskawicznie zapiec, gdy przyjdą goście. Co więcej, doskonale smakują także na drugi dzień, pozwalając tym samym oszczędzić czas. Na chłodniejsze dni polecamy zapiekankę z szynką, parówką lub kabanosami, zapiekankę makaronową z szynką z beczki oraz zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Poniżej podpowiadamy, jak przygotować jedną z nich.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • 4 cebule
  • 300 g kiełbasy swojskiej JBB
  • 200 g żółtego sera
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach podgotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut. Wystudzone ziemniaki pokrój w talarki. Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż kiełbasę na oliwie, po chwili smażenia dodaj cebulę i wszystko razem smaż jeszcze kilka minut. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj kolejno warstwy: ziemniaki, ser, kiełbasa, ziemniaki ser - do wykorzystania produktów. Na koniec zalej mieszanką jajeczną i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat