Probiotyki i synbiotyki – czym się różnią?

Czym się różnią probiotyki i synbiotyki?
Probiotyk i synbiotyk wspierają pracę jelit i pomagają uzupełnić florę bakteryjną o dobre bakterie. Czym więc się od siebie różnią? Czym dokładnie są probiotyki, a czym synbiotyki? Poznaj różnice między tymi określeniami i sprawdź, kiedy warto je stosować.

Probiotyki – co to takiego?

Słowem probiotyki często określane są zarówno dobroczynne bakterie zasiedlające jelita, czyli bakterie probiotyczne, jak i suplementy diety zawierające takie właśnie szczepy bakterii.

Bakterie probiotyczne pełnią w ludzkim organizmie szereg ważnych ról. Przede wszystkim dbają o zdrowie jelit, uczestnicząc w procesach trawiennych i oczyszczając jelita. To dzięki ich pracy mamy cieszymy się dobrą kondycją organizmu i lepszym samopoczuciem. Równowaga flory bakteryjnej wpływa korzystnie na działanie układu immunologicznego.

Probiotyk w postaci suplementów diety zawiera starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii probiotycznych. Przyjmuje się go, kiedy flora bakteryjna w naszych jelitach zostaje osłabiona lub zubożona. Dzieje się tak na przykład po antybiotykoterapii oraz na skutek biegunki.

Co to jest synbiotyk?

Synbiotyk to suplement diety zawierający zarówno probiotyki, czyli szczepy bakterii probiotycznych, jak i prebiotyki, czyli substancje, które są pożywką (źródłem energii) dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Zatem w jednej kapsułce znajdziemy armię nowych bakterii oraz substancje, którymi się żywią. Synbiotyki warto stosować wówczas, gdy po zatruciu pokarmowym czy terapii antybiotykiem powinniśmy być na diecie i nie możemy dostarczać prebiotyków wraz z pożywieniem.

Substancje prebiotyczne, zawarte w synbiotyku, pomagają bakteriom probiotycznym zasiedlić jelita, bo bez nich dobre bakterie są po prostu źle odżywione i nie mogą się namnażać. To dobry wybór, kiedy potrzebne jest uzupełnienie flory bakteryjnej jelit o dobroczynne drobnoustroje i wsparcie ich niezbędną dawką pożywienia.

Naturalne probiotyki i prebiotyki

Suplementy diety – probiotyk i synbiotyk - sprawdzą się po antybiotykoterapii lub jako wsparcie dla jelit jeszcze podczas leczenia antybiotykiem. Jeśli jednak możemy wesprzeć nasz mikrobiom naturalnymi probiotykami i prebiotykami, zawsze warto to robić.

Doskonałym źródłem probiotyków są kiszone warzywa oraz produkty mleczne poddane procesowi fermentacji, takie jak kefiry, jogurty i zsiadłe mleko. Bakterie probiotyczne znajdziemy także w zakwasie chlebowym i buraczanym.

Naturalne źródła prebiotyków to warzywa i owoce oraz ziarna zbóż. Prebiotyki znajdziemy między innymi w cykorii, szparagach, cebuli, czosnku, pomidorach, ziemniakach, topinamburze, porze. Mają je też zielone banany, a także miód, kasze, produkty pełnoziarniste, takie jak makarony i pieczywo oraz płatki zbożowe.

Jeśli zachodzi taka potrzeba, sięgajmy po suplementy diety z dobroczynnymi bakteriami i pożywką dla nich, czyli po probiotyki lub synbiotyki. Pamiętajmy jednak, że dla zdrowia jelit i dla naszej odporności ważne jest to, by na co dzień dbać o odpowiednią dietę bogatą we wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz korzystne dla zdrowia naszych jelit i dla odporności naszego organizmu bakterie.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat