Produkty, które wzmacniają naszą odporność
Okres jesienno-zimowy sprzyja infekcjom i chorobom. Na szczęście istnieją pewne naturalne produkty, które są sprzymierzeńcami naszego układu odpornościowego.
Oto produkty, które warto włączyć do naszego codziennego jadłospisu, by cieszyć się zdrowiem i uniknąć jesienno-zimowych infekcji.
- Cykoria – w jej chrupiących, lekko gorzkawych liściach kryje się mnóstwo inuliny. To rodzaj błonnika pokarmowego i bardzo ważny prebiotyk. Prebiotyk to pożywka dla dobrych bakterii jelitowych. Zażywając je, wspieramy i dokarmiamy nasz system odpornościowy. W jelitach znajduje się 80 procent tkanki produkującej komórki obronne.
- Sok z brzozy – staropolski napój z brzozy robi furorę nie tylko wśród zwolenników medycyny naturalnej. Jest popularny w krajach ze srogą zimą, np. w Rosji czy Norwegii. W soku znajduje się wiele niezbędnych dla odporności składników mineralnych, między innymi potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.
- Kurkuma z pieprzem - zyskała ona sławę za sprawą swojemu działaniu przeciwnowotworowemu. Zawarta w niej kurkumina wspiera układ odpornościowy. Kurkumę najlepiej dodawać do potraw wraz z odrobiną pieprzu.
- Zielona herbata – swoje właściwości wzmacniające zawdzięcza katechinom. Te substancje znajdują się w każdej herbacie, ale w zielonej jest ich najwięcej. Trzeba tylko uważać, by ich nie zniszczyć. Dlatego zieloną herbatę zalewamy nie wrzątkiem, ale wodą o temperaturze 60-70 stopni C.
- Cebula - kryją się w niej związki należące do grupy izosiarkocyjanianów. To one są odpowiedzialne za jej charakterystyczny zapach. Mają też działanie przeciwbakteryjne.
- Czarnuszka - tę popularną przyprawę wzięli pod lupę naukowcy z Florydy. Podawali ją ochotnikom. Po czterech tygodniach u większości badanych wzrosła liczba komórek odpornościowych nawet o 72 procent. Zauważono też większą aktywność układu immunologicznego. Ziarenka czarnuszki można dodawać do past, twarożków i sałatek, albo pić zrobiony z niej olej.
- Owoce noni – 50 ml wyciśniętego z nich soku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. A bez niej układ immunologiczny nie może sprawnie działać. Ponadto w owocach noni znajduje się kwercetyna o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Wzmacniający sok można kupić w zielarniach i sklepach ze zdrową żywnością.
- Woda kokosowa – pozyskiwana jest z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy. Zawiera dużo wapnia, fosforu, witaminy z grupy B, witaminę C i kwas laurynowy występujący w kobiecym mleku. Woda kokosowa działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
- Zimne ziemniaki - są bogatym źródłem skrobi. Dla mikroflory jelitowej zdecydowanie lepsza jest skrobia trudniej wchłanialna, czyli oporna. To dzieki niej dobre bakterie mogą się namnażać i wspierac odporność. Dlatego warto jeść również zimne ziemniaki. Dobrze smakują pokrojone w kostkę i dodane do sałatki.
- Czarny bez – w jego owocach znajduje się przede wszystkim witamina C i flawonoidy, które potrafią hamować namnażanie się wirusów. Ale należy zbierać wyłącznie dojrzałe owoce, czyli te czarne, ponieważ niedojrzałe są szkodliwe.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowsk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com