Produkty, które wzmacniają naszą odporność

Dzięki tym produktom zwiększysz odporność.
Okres jesienno-zimowy sprzyja infekcjom i chorobom. Na szczęście istnieją pewne naturalne produkty, które są sprzymierzeńcami naszego układu odpornościowego.

Oto produkty, które warto włączyć do naszego codziennego jadłospisu, by cieszyć się zdrowiem i uniknąć jesienno-zimowych infekcji.

  • Cykoria – w jej chrupiących, lekko gorzkawych liściach kryje się mnóstwo inuliny. To rodzaj błonnika pokarmowego i bardzo ważny prebiotyk. Prebiotyk to pożywka dla dobrych bakterii jelitowych. Zażywając je, wspieramy i dokarmiamy nasz system odpornościowy. W jelitach znajduje się 80 procent tkanki produkującej komórki obronne.
  • Sok z brzozy – staropolski napój z brzozy robi furorę nie tylko wśród zwolenników medycyny naturalnej. Jest popularny w krajach ze srogą zimą, np. w Rosji czy Norwegii. W soku znajduje się wiele niezbędnych dla odporności składników mineralnych, między innymi potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.
  • Kurkuma z pieprzem - zyskała ona sławę za sprawą swojemu działaniu przeciwnowotworowemu. Zawarta w niej kurkumina wspiera układ odpornościowy. Kurkumę najlepiej dodawać do potraw wraz z odrobiną pieprzu.
  • Zielona herbata – swoje właściwości wzmacniające zawdzięcza katechinom. Te substancje znajdują się w każdej herbacie, ale w zielonej jest ich najwięcej. Trzeba tylko uważać, by ich nie zniszczyć. Dlatego zieloną herbatę zalewamy nie wrzątkiem, ale wodą o temperaturze 60-70 stopni C.
  • Cebula - kryją się w niej związki należące do grupy izosiarkocyjanianów. To one są odpowiedzialne za jej charakterystyczny zapach. Mają też działanie przeciwbakteryjne.
  • Czarnuszka - tę popularną przyprawę wzięli pod lupę naukowcy z Florydy. Podawali ją ochotnikom. Po czterech tygodniach u większości badanych wzrosła liczba komórek odpornościowych nawet o 72 procent. Zauważono też większą aktywność układu immunologicznego. Ziarenka czarnuszki można dodawać do past, twarożków i sałatek, albo pić zrobiony z niej olej.
  • Owoce noni – 50 ml wyciśniętego z nich soku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. A bez niej układ immunologiczny nie może sprawnie działać. Ponadto w owocach noni znajduje się kwercetyna o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Wzmacniający sok można kupić w zielarniach i sklepach ze zdrową żywnością.
  • Woda kokosowa – pozyskiwana jest z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy. Zawiera dużo wapnia, fosforu, witaminy z grupy B, witaminę C i kwas laurynowy występujący w kobiecym mleku. Woda kokosowa działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
  • Zimne ziemniaki - są bogatym źródłem skrobi. Dla mikroflory jelitowej zdecydowanie lepsza jest skrobia trudniej wchłanialna, czyli oporna. To dzieki niej dobre bakterie mogą się namnażać i wspierac odporność. Dlatego warto jeść również zimne ziemniaki. Dobrze smakują pokrojone w kostkę i dodane do sałatki.
  • Czarny bez – w jego owocach znajduje się przede wszystkim witamina C i flawonoidy, które potrafią hamować namnażanie się wirusów. Ale należy zbierać wyłącznie dojrzałe owoce, czyli te czarne, ponieważ niedojrzałe są szkodliwe.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowsk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat