Produkty, które zastąpią Ci mięso

Zdrowe zamienniki mięsa.
Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków i porządnego kawałka mięsa. Warto jednak zdać sobie sprawę iż istnieją jego zamienniki, która mogą urozmaicić naszą dietę.

W dzisiejszych czasach coraz większą wagę przykłada się do zdrowego stylu życia, w tym również do odżywiania. Tymczasem w naszych domostwach dzień w dzień króluje mięso. Natomiast dietetycy zauważyli, że powinno się je spożywać maksymalnie trzy razy w tygodniu. Jednak nie ma się o co martwić, ponieważ istnieje wiele produktów, które są równie dobre, równie smaczne, a dodatkowo nawet zdrowsze niż mięso.

Wegetarianizm czy nie?
Każdy, nie tylko ten, kto chce przejść na wegetarianizm, powinien dbać o swoją dietę i o to, aby była ona dobrze zbilansowana. Ta powinna być bogata w witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości warzyw i owoców, a także o produktach zbożowych, mlecznych i wysokobiałkowych. Ponieważ eliminując mięso z diety narażamy nasz organizm na utratę wielu cennych składników, musimy dbać o to, aby dieta była ta bardzo zróżnicowana pod względem produktów. Jeżeli jesz pieczywo wybieraj koniecznie ciemne z dużą ilością ziaren. Do posiłków staraj się dodawać otręby lub kiełki. Warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo, ewentualnie przygotowane na parze. Między posiłkami można podgryzać wszelkiego rodzaju orzechy, pestki czy migdały, które dostarczają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oczywiście trzeba pamiętać o płynach: pić ziołowe herbatki i ok. dwóch litrów wody dziennie.

Warzywa i dodatki
Najlepszym źródłem, które zastąpi mięso są wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe. Te najbardziej popularne to: ciecierzyca, soja, bób, soczewica, fasola i groch. Nasiona dostarczają niezbędnego białka. Soja zawiera do 40% białka, natomiast fasola, bób, groch i soczewica około 20%. Dostarczają takich niezbędnych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. W ostatnim czasie dietetycy wiele mówią o konieczności spożywania roślin strączkowych, nie tylko przez osoby, które zrezygnowały z mięsa, z powodu zawartości w nich różnych, istotnych w trawieniu frakcji błonnika pokarmowego. Rośliny te zawierają również sporo witamin, głównie z grupy B, oraz soli mineralnych, które dostarczają różnych substancji odżywczych. Warto wiedzieć o tym, że moczenie, odlewanie wody z gotowania i stosowanie przypraw ziołowych (czosnek, majeranek, itd.), ograniczają wzdęcia po spożywaniu roślin strączkowych. Warzywa można dodawać do kasz czy makaronów, ale przyrządzać z nich kotlety czy placuszki.

Justyna Antonów
(justyna.antonow@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat