W dzisiejszych czasach coraz większą wagę przykłada się do zdrowego stylu życia, w tym również do odżywiania. Tymczasem w naszych domostwach dzień w dzień króluje mięso. Natomiast dietetycy zauważyli, że powinno się je spożywać maksymalnie trzy razy w tygodniu. Jednak nie ma się o co martwić, ponieważ istnieje wiele produktów, które są równie dobre, równie smaczne, a dodatkowo nawet zdrowsze niż mięso.
Wegetarianizm czy nie?
Każdy, nie tylko ten, kto chce przejść na wegetarianizm, powinien dbać o swoją dietę i o to, aby była ona dobrze zbilansowana. Ta powinna być bogata w witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości warzyw i owoców, a także o produktach zbożowych, mlecznych i wysokobiałkowych. Ponieważ eliminując mięso z diety narażamy nasz organizm na utratę wielu cennych składników, musimy dbać o to, aby dieta była ta bardzo zróżnicowana pod względem produktów. Jeżeli jesz pieczywo wybieraj koniecznie ciemne z dużą ilością ziaren. Do posiłków staraj się dodawać otręby lub kiełki. Warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo, ewentualnie przygotowane na parze. Między posiłkami można podgryzać wszelkiego rodzaju orzechy, pestki czy migdały, które dostarczają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oczywiście trzeba pamiętać o płynach: pić ziołowe herbatki i ok. dwóch litrów wody dziennie.
Warzywa i dodatki
Najlepszym źródłem, które zastąpi mięso są wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe. Te najbardziej popularne to: ciecierzyca, soja, bób, soczewica, fasola i groch. Nasiona dostarczają niezbędnego białka. Soja zawiera do 40% białka, natomiast fasola, bób, groch i soczewica około 20%. Dostarczają takich niezbędnych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. W ostatnim czasie dietetycy wiele mówią o konieczności spożywania roślin strączkowych, nie tylko przez osoby, które zrezygnowały z mięsa, z powodu zawartości w nich różnych, istotnych w trawieniu frakcji błonnika pokarmowego. Rośliny te zawierają również sporo witamin, głównie z grupy B, oraz soli mineralnych, które dostarczają różnych substancji odżywczych. Warto wiedzieć o tym, że moczenie, odlewanie wody z gotowania i stosowanie przypraw ziołowych (czosnek, majeranek, itd.), ograniczają wzdęcia po spożywaniu roślin strączkowych. Warzywa można dodawać do kasz czy makaronów, ale przyrządzać z nich kotlety czy placuszki.
Justyna Antonów
(justyna.antonow@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com
IP