Wapń jest kluczowym związkiem mineralnym, niezbędnym do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Odgrywa także ważną rolę w przekaźnictwie nerwowym, skurczach mięśni, a nawet utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Nabiał jest także bogaty w pełnowartościowe białko, składające się ze wszystkich aminokwasów. Obecne są w nim także witaminy z grupy B. Bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w mlecznych napojach fermentowanych, takich jak kefir czy jogurt, pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit.
Instytut Żywności i Żywienia w 2016 roku wydał zalecenia, w których określono ilość porcji produktów mlecznych, rekomendowaną w codziennej diecie w różnych grupach populacyjnych.
Dzieciom i młodzieży zaleca się 3-4 szklanki mleka dziennie, a dorosłym 2 szklanki. Seniorom rekomenduje się 3 szklanki, przede wszystkim mlecznych napojów fermentowanych. Należy podkreślić, że mleko w diecie dzieci i dorosłych można również częściowo zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem czy serem.
Fot. Polskie Towarzystwo Dietetyki
Informacja prasowa