Produkty mleczne w diecie

Jaka jest zalecana ilość porcji produktów mlecznych w diecie?
Mleko i jego przetwory stanowią najlepsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. 2 szklanki tego napoju w ok. 60% pokrywają zapotrzebowanie na wapń.

Wapń jest kluczowym związkiem mineralnym, niezbędnym do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Odgrywa także ważną rolę w przekaźnictwie nerwowym, skurczach mięśni, a nawet utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Nabiał jest także bogaty w pełnowartościowe białko, składające się ze wszystkich aminokwasów. Obecne są w nim także witaminy z grupy B. Bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w mlecznych napojach fermentowanych, takich jak kefir czy jogurt, pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit.

Instytut Żywności i Żywienia w 2016 roku wydał zalecenia, w których określono ilość porcji produktów mlecznych, rekomendowaną w codziennej diecie w różnych grupach populacyjnych.

Dzieciom i młodzieży zaleca się 3-4 szklanki mleka dziennie, a dorosłym 2 szklanki. Seniorom rekomenduje się 3 szklanki, przede wszystkim mlecznych napojów fermentowanych. Należy podkreślić, że mleko w diecie dzieci i dorosłych można również częściowo zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem czy serem.

Fot. Polskie Towarzystwo Dietetyki
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat