Prosta i pyszna zapiekanka

Zapiekanka z szynką, parówką lub kabanosami - przepis kulinarny.
Z ziemniakami lub makaronem, mięsna, a może z dodatkiem warzyw? Kto z nas nie lubi zapiekanek?

Zapiekanka z szynką, parówką lub kabanosami

Składniki:

  • kabanosy bankietowe JBB Bałdyga 300 g
  • makaron penne 400 g
  • suszone pomidory 300 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • pieczarki 300 g
  • mozzarella 250 g
  • 2 jajka
  • śmietana 30% - 200 ml
  • 1 chilli
  • 1 łyżka curry
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:
Kabanosy pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w ćwiartki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pieczarki na złoto, dodaj czosnek, cebulę, posiekane chilli, kabanosy i przypraw solą. Całość delikatnie podsmaż, a następnie wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Dodaj pokrojone suszone pomidory, dopraw curry. Jaja połącz ze śmietanką i zalej makaron. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż plastry cukinii i mozzarelli. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 35 minut.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat