Prosta sałatka na karnawał

Opublikowano: 2020-01-13
Francuska sałatka sylwestrowa - przepis kulinarny.
Karnawałowe domowe spotkania towarzyskie nie obędą się bez smakowitych i efektownych przekąsek.

Przygotowując poczęstunek na karnawałowy wieczór z przyjaciółmi, warto skorzystać z produktów przekąskowych, które można od razu podać na stół, bądź wykorzystać do przyrządzenia sałatek, babeczek, tortilli czy pizzerinek. Uniwersalną propozycją są kabanosy – np. Kabanosy Francuskie Sokołów – cienkie, wyprodukowane z surowca najwyższej jakości, odpowiednio przyprawione.

Francuska sałatka sylwestrowa

  • Składniki (na 6 osób)

Sałatka:

  • 1/2 opakowania kabanosów francuskich Sokołów
  • 1 duża garść rukoli
  • 1 duża garść roszponki
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 140 g)
  • 1 małe jajko
  • 8 patisonów konserwowych
  • 120 g sera camembert
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 pęczek szczypiorku

Dressing:

  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Kabanosy pokroić na kawałki o długości 2 cm. Połowę przekrojonego wzdłuż ciasta francuskiego podzielić naprzemiennie na trójkąty równoramienne o podstawie około 1,8 cm (raz podstawa jest na dole arkusza, a raz w jego górnej części). U podstawy każdego trójkąta ułożyć kawałek kabanosa, a następnie zwinąć w rulonik. Tak przygotowane zawiniątka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika. Całość piec około 12-15 min, aż ruloniki ładnie się zarumienią.
  3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Patisony wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Szczypiorek drobno posiekać. Dobrze schłodzony ser camembert pokroić w kostkę.
  4. Tuż przed podaniem rukolę i roszponkę skropić połową przygotowanego dressingu, a następnie wyłożyć na półmisek naprzemiennie ze wszystkimi składnikami sałatki. Na koniec całość polać pozostałym dressingiem.
  • Kabanosy Francuskie Sokołów – ok. 4-5,5 zł (120g)

Fot. SOKOŁÓW
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat