W końcu to właśnie latem mamy pod dostatkiem warzyw, które mogą stać się podstawą pełnowartościowego, sycącego i smacznego posiłku. Oto przepisy na bazie warzyw, które przygotujesz błyskawicznie!
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
Kapusta z kiełbasą stanowi sycące i smaczne połączenie, zwłaszcza gdy mamy do dyspozycji młodą kapustę. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować jednej główki młodej kapusty, cienkiej kiełbasy, koperku, cebuli, odrobinę masła, mąki pszennej, a także przypraw i oleju. Kapustę umyj i pozbaw wierzchnich liści, a następnie poszatkuj. Umieść w garnku i zalej wodą, a następnie rozpocznij gotowanie. W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złocisty kolor. W międzyczasie pokrój kiełbasę i wraz z cebulą dodaj do kapusty. Gdy ta ostatnia stanie się miękka, przygotuj zasmażkę na patelni z masła posypanego mąką. Na końcu zalej ją wywarem z kapusty i umieść w garnku. Teraz wystarczy dodać do potrawy jedynie posiekany koperek i przyprawy – pieprz i sól. Po dwóch minutach danie będzie gotowe!
Kalafior zapiekany w sosie serowym
Poza kapustą na naszych stołach furorę mogą zrobić proste potrawy z kalafiora. Naszą sprawdzoną inspirację stanowi kalafior zapiekany w sosie serowym. Do jego przygotowania potrzebna ci będzie jedna sztuka kalafiora, 50 ml śmietany 12%, masło, bułka tarta, odrobina startego żółtego sera oraz przyprawy. Niezbędny będzie oczywiście sos serowy, na przykład smakowity Sos Cztery sery Italia WINIARY. Mieszankę sosu rozprowadź w 200 ml zimnej wody, a następnie zagotuj, co chwilę mieszając. Do sosu serowego dodaj jeszcze 50 ml śmietany. Podzielonego na różyczki kalafiora gotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut z dodatkiem cukru. Odsączone różyczki ułóż teraz w naczyniu do zapiekania i przygotowanym wcześniej sosem, a następnie posyp serem, odrobiną bułki tartej i kawałkami masła. Kalafior powinien piec się w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Możesz podawać go z innymi warzywami, na przykład pomidorami.
Zupa jarzynowa ze śmietaną
A może warto postawić na klasykę w postaci zupy jarzynowej? W naszym ulubionym przepisie wykorzystujemy marchew, pietruszkę, cebulę, fasolkę szparagową, kalafiora, ziemniaki, a także posiekany koperek. Przygotowanie zupy rozpocznij od zeszklenia pokrojonej w kostkę cebuli na dnie garnka. Pietruszkę i marchewkę pokrój w tym czasie w plasterki i dodaj do cebuli. Po kilku minutach warzywa możesz zalać wodą, dodając do niej kostkę sprawdzonego bulionu. My postawiliśmy na Bulion warzywny WINIARY. Czas dodać do zupy kolejne warzywa – pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, różyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupa powinna być gotowa, gdy ziemniaki staną się miękkie. Teraz wystarczy doprawić ją solą i pieprzem, a tuż przed podaniem umieścić na talerzykach śmietanę i posiekany koperek. Polskie zupy są naprawdę wspaniałe i proste w przygotowaniu!
Fot. Materiały zewnętrzne