Proste potrawy obiadowe na bazie warzyw

Obiad na bazie warzyw.
Szczególnie latem zdarza się, że brakuje nam czasu i energii, aby przygotować wieloskładnikowy obiad. Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować z sycącego i pysznego dania.

W końcu to właśnie latem mamy pod dostatkiem warzyw, które mogą stać się podstawą pełnowartościowego, sycącego i smacznego posiłku. Oto przepisy na bazie warzyw, które przygotujesz błyskawicznie!

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Kapusta z kiełbasą stanowi sycące i smaczne połączenie, zwłaszcza gdy mamy do dyspozycji młodą kapustę. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować jednej główki młodej kapusty, cienkiej kiełbasy, koperku, cebuli, odrobinę masła, mąki pszennej, a także przypraw i oleju. Kapustę umyj i pozbaw wierzchnich liści, a następnie poszatkuj. Umieść w garnku i zalej wodą, a następnie rozpocznij gotowanie. W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złocisty kolor. W międzyczasie pokrój kiełbasę i wraz z cebulą dodaj do kapusty. Gdy ta ostatnia stanie się miękka, przygotuj zasmażkę na patelni z masła posypanego mąką. Na końcu zalej ją wywarem z kapusty i umieść w garnku. Teraz wystarczy dodać do potrawy jedynie posiekany koperek i przyprawy – pieprz i sól. Po dwóch minutach danie będzie gotowe!

Kalafior zapiekany w sosie serowym

Poza kapustą na naszych stołach furorę mogą zrobić proste potrawy z kalafiora. Naszą sprawdzoną inspirację stanowi kalafior zapiekany w sosie serowym. Do jego przygotowania potrzebna ci będzie jedna sztuka kalafiora, 50 ml śmietany 12%, masło, bułka tarta, odrobina startego żółtego sera oraz przyprawy. Niezbędny będzie oczywiście sos serowy, na przykład smakowity Sos Cztery sery Italia WINIARY. Mieszankę sosu rozprowadź w 200 ml zimnej wody, a następnie zagotuj, co chwilę mieszając. Do sosu serowego dodaj jeszcze 50 ml śmietany. Podzielonego na różyczki kalafiora gotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut z dodatkiem cukru. Odsączone różyczki ułóż teraz w naczyniu do zapiekania i przygotowanym wcześniej sosem, a następnie posyp serem, odrobiną bułki tartej i kawałkami masła. Kalafior powinien piec się w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Możesz podawać go z innymi warzywami, na przykład pomidorami.

Zupa jarzynowa ze śmietaną

A może warto postawić na klasykę w postaci zupy jarzynowej? W naszym ulubionym przepisie wykorzystujemy marchew, pietruszkę, cebulę, fasolkę szparagową, kalafiora, ziemniaki, a także posiekany koperek. Przygotowanie zupy rozpocznij od zeszklenia pokrojonej w kostkę cebuli na dnie garnka. Pietruszkę i marchewkę pokrój w tym czasie w plasterki i dodaj do cebuli. Po kilku minutach warzywa możesz zalać wodą, dodając do niej kostkę sprawdzonego bulionu. My postawiliśmy na Bulion warzywny WINIARY. Czas dodać do zupy kolejne warzywa – pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, różyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupa powinna być gotowa, gdy ziemniaki staną się miękkie. Teraz wystarczy doprawić ją solą i pieprzem, a tuż przed podaniem umieścić na talerzykach śmietanę i posiekany koperek. Polskie zupy są naprawdę wspaniałe i proste w przygotowaniu!

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat