Doskonale sprawdzą się makarony Podravka, wyprodukowane z wysokogatunkowej pszenicy 100% durum, typu włoskiego. Ich jakość znacznie przewyższa te ze zwykłej pszenicy. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą – mąka z pszenicy durum jest bogatsza w białko, tłuszcze, a także witaminy i składniki mineralne niż zwykła mąka pszenna. Ponadto ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest mniejszy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej. Produkty z niej wykonane mają też zdecydowanie wyższe walory kulinarne: nie rozgotowują się, nie sklejają, a po ugotowaniu pozostają sprężyste. Bogaty wybór kształtów makaronów Podravka 100% durum – m.in. spaghetti, pióra, świderki, gwiazdki czy łazanki, w tym makarony Kids Pasta zwierzątka Zoo oraz literki ABC – dają szansę na tworzenie niezliczonej ilości potraw, które zachwyciłyby nawet prawdziwego Włocha!
Prosty makaron z krewetkami w białym winie
Składniki:
Sposób wykonania:
Makaron bucatini Podravka ugotować al dente. Krewetki doprawić Vegetą Natur do ryb i owoców morza, i smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut. W międzyczasie podlać białym winem i sokiem z cytryny. Do ciepłego makaronu dodać ser i wymieszać, dodać usmażone krewetki. Udekorować świeżą bazylią.
Fot. Podravka
Informacja prasowa