Prosty makaron z krewetkami w białym winie

Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - przepis kulinarny.
Dla jakości potraw z makaronem, poza smakiem, znaczenie ma też jego kolor oraz odpowiednia sprężystość po ugotowaniu czy pieczeniu, dlatego warto wybierać te przygotowane z najlepszych składników.

Doskonale sprawdzą się makarony Podravka, wyprodukowane z wysokogatunkowej pszenicy 100% durum, typu włoskiego. Ich jakość znacznie przewyższa te ze zwykłej pszenicy. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą – mąka z pszenicy durum jest bogatsza w białko, tłuszcze, a także witaminy i składniki mineralne niż zwykła mąka pszenna. Ponadto ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest mniejszy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej. Produkty z niej wykonane mają też zdecydowanie wyższe walory kulinarne: nie rozgotowują się, nie sklejają, a po ugotowaniu pozostają sprężyste. Bogaty wybór kształtów makaronów Podravka 100% durum – m.in. spaghetti, pióra, świderki, gwiazdki czy łazanki, w tym makarony Kids Pasta zwierzątka Zoo oraz literki ABC – dają szansę na tworzenie niezliczonej ilości potraw, które zachwyciłyby nawet prawdziwego Włocha!

Prosty makaron z krewetkami w białym winie

Składniki:

  • 500 g makaronu bucatini Podravka 100% durum
  • 500 g oczyszczonych krewetek
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do ryb i owoców morza
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki startego parmezanu
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób wykonania:
Makaron bucatini Podravka ugotować al dente. Krewetki doprawić Vegetą Natur do ryb i owoców morza, i smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut. W międzyczasie podlać białym winem i sokiem z cytryny. Do ciepłego makaronu dodać ser i wymieszać, dodać usmażone krewetki. Udekorować świeżą bazylią.

Fot. Podravka
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat