Prosty jadłospis na diecie odchudzającej

Jesteś na diecie? Prezentujemy prosty jadłospis.
Chcesz schudnąć, ale brakuje Ci pomysłów na niskokaloryczne, zdrowe posiłki? Poznaj nasz przykładowy jadłospis i zainspiruj się!

I. Śniadanie: Jajecznica z pieczarkami

Składniki:

  • 3 jaja
  • Kilka pieczarek
  • łyżka oliwy z oliwek lub smalcu do smażenia
  • Dwa pomidory
  • Cebula
  • Koperek (świeży lub suszony)
  • Ulubione Przyprawy (np. sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka)


Sposób przygotowania:
Podsmaż pieczarki wraz z cebulą na oliwie lub smalcu. Wbij jajka do miseczki, zmieszaj je z przyprawami i wylej na patelnię. Mieszaj, aż jajka się zetną. Pokrój pomidory i posyp je solą i pieprzem oraz dowolnymi ziołami. Wyłóż jajecznicę na talerz i posyp ją koperkiem. Jedz razem z pomidorami.

Kalorie: ok. 450

II. Obiad:  Pieczone kotlety a’ la mielone

Składniki:

  • Ok. 150 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajo
  • Dwie łyżki mąki kokosowej (lub innej, z wyjątkiem pszennej)
  • Średnia marchew
  • Ząbek czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 ogórki gruntowe
  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Ulubione przyprawy (np. bazylia, curry, pietruszka suszona, pieprz Cayenne)


Sposób wykonania:
Zetrzyj marchew na grubych oczkach. Dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko i dopraw ulubionymi przyprawami (im więcej przypraw dodasz, tym bardziej aromatyczne będą kotlety). Zmieszaj wszystkie składniki i uformuj kotlety. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut, aż zrobią się złote. W tym czasie, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Wymieszaj ogórki z jogurtem i dopraw do smaku. Podaj kotlety wraz z ziemniakami i ugotowanymi ziemniakami.

Kalorie: ok.550

III. Podwieczorek: Słodki mus bananowo – kakaowy

Składniki:

  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • Pół banana
  • Płaska łyżeczka kakao
  • Odrobina cynamonu
  • Łyżeczka miodu lub innego zamiennika cukru(np. stewia, ertrytol, ksylitol)
  • 3 orzechy włoskie
  • Łyżeczka siemienia lnianego (w ziarnach)


Sposób wykonania:
Zalej płatki gorącą wodą i poczekaj aż napęcznieją. Zblenduj lub wymieszaj je z bananem, kakao, miodem i cynamonem. Aby uzyskać konsystencję musu, dodaj trochę wody lub dowolnego mleka roślinnego. Dołóż pokruszone orzechy włoskie i siemię lniane.

Kalorie: ok. 400

IV. Kolacja : Ryba na parze z warzywami
Składniki:

  • Duży filet z dorsza(ok. 150 g)
  • Cytryna lub pieprz cytrynowy
  • Kilka listków bazylii
  • Kilka listków sałaty
  • Dwie rzodkiewki
  • Pomidor
  • Łyżka oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego/ oleju lnianego
  • Łyżeczka pestek słonecznika
  • Kromka chleba żytniego
  • Ulubione przyprawy (np. bazylia, oregano, pieprz ziołowy, czubryca zielona)


Sposób wykonania:
Wrzuć do gotującej się wody listki bazylii. Odsączony filet skropl cytryną, posyp solą i pieprzem,  i uparuj na przygotowanej wodzie(korzystając z koszyczka do gotowania na parze lub durszlaka). Pokrój warzywa i wymieszaj je z oliwą/ olejem, pestkami słonecznika i przyprawami. Podawaj dorsza z warzywami i chlebem żytnim.

Kalorie: ok. 300

Teresa Kasprzak
(teresa.kasprzak@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat