I. Śniadanie: Jajecznica z pieczarkami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Podsmaż pieczarki wraz z cebulą na oliwie lub smalcu. Wbij jajka do miseczki, zmieszaj je z przyprawami i wylej na patelnię. Mieszaj, aż jajka się zetną. Pokrój pomidory i posyp je solą i pieprzem oraz dowolnymi ziołami. Wyłóż jajecznicę na talerz i posyp ją koperkiem. Jedz razem z pomidorami.
Kalorie: ok. 450
II. Obiad: Pieczone kotlety a’ la mielone
Składniki:
Sposób wykonania:
Zetrzyj marchew na grubych oczkach. Dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko i dopraw ulubionymi przyprawami (im więcej przypraw dodasz, tym bardziej aromatyczne będą kotlety). Zmieszaj wszystkie składniki i uformuj kotlety. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut, aż zrobią się złote. W tym czasie, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Wymieszaj ogórki z jogurtem i dopraw do smaku. Podaj kotlety wraz z ziemniakami i ugotowanymi ziemniakami.
Kalorie: ok.550
III. Podwieczorek: Słodki mus bananowo – kakaowy
Składniki:
Sposób wykonania:
Zalej płatki gorącą wodą i poczekaj aż napęcznieją. Zblenduj lub wymieszaj je z bananem, kakao, miodem i cynamonem. Aby uzyskać konsystencję musu, dodaj trochę wody lub dowolnego mleka roślinnego. Dołóż pokruszone orzechy włoskie i siemię lniane.
Kalorie: ok. 400
IV. Kolacja : Ryba na parze z warzywami
Składniki:
Sposób wykonania:
Wrzuć do gotującej się wody listki bazylii. Odsączony filet skropl cytryną, posyp solą i pieprzem, i uparuj na przygotowanej wodzie(korzystając z koszyczka do gotowania na parze lub durszlaka). Pokrój warzywa i wymieszaj je z oliwą/ olejem, pestkami słonecznika i przyprawami. Podawaj dorsza z warzywami i chlebem żytnim.
Kalorie: ok. 300
Teresa Kasprzak
(teresa.kasprzak@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com