Choć w tym roku będzie obchodzone trochę inaczej, może być równie wesoło i magicznie. Tajemnicze peleryny, przerażające kapelusze czy strachy na wróble mogą zaskoczyć dzieci… również na talerzach. Oto kilka przepisów na potworne potrawy, którym nie oprze się żaden wielbiciel halloweenowych psikusów.
Potworki z ciasta francuskiego
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie przekrój w 2/3 wysokości i większą połowę podziel na 6 prostokątnych kawałków. Ułóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do naczynia włóż pokrojone w plasterki parówki, pomidory, pokrojoną w kosteczkę kolorową paprykę, dopraw wszystko oregano, bazylią i solą. Powstały farsz ułóż na prostokątnych płatach ciasta. Z pozostałej części ciasta wytnij cieniutkie paseczki i ułóż na farszu zlepiając brzegi. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 25 minut. Z rukoli zrób włosy, z serka wytnij kółka, a z kaparów oczy.
Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa