Przekąska albo psikus!

Potworki z ciasta francuskiego - przepis kulinarny.
Za chwilę Halloween. Święto wyczekiwane szczególnie przez najmłodszych.

Choć w tym roku będzie obchodzone trochę inaczej, może być równie wesoło i magicznie. Tajemnicze peleryny, przerażające kapelusze czy strachy na wróble mogą zaskoczyć dzieci… również na talerzach. Oto kilka przepisów na potworne potrawy, którym nie oprze się żaden wielbiciel halloweenowych psikusów.

Potworki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 100 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 parówki (np. polanki od JBB)
  • 100 g papryki kolorowej
  • Oregano
  • Bazylia
  • Ser biały w plasterkach, np. kozi
  • Kapary
  • Rukola

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie przekrój w 2/3 wysokości i większą połowę podziel na 6 prostokątnych kawałków. Ułóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do naczynia włóż pokrojone w plasterki parówki, pomidory, pokrojoną w kosteczkę kolorową paprykę, dopraw wszystko oregano, bazylią i solą. Powstały farsz ułóż na prostokątnych płatach ciasta. Z pozostałej części ciasta wytnij cieniutkie paseczki i ułóż na farszu zlepiając brzegi. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 25 minut. Z rukoli zrób włosy, z serka wytnij kółka, a z kaparów oczy.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat