Przekąski na jeden kęs

Opublikowano: 2019-11-27
Łódeczki salami z czarnymi oliwkami - przepis kulinarny.
Finger food to małe przekąski na jeden kęs, które można jeść bez używania sztućców i talerzy. Mogą to być przekąski o różnych smakach, słodkie, wytrawne, w różnej formie np. kanapeczek, koreczków czy roladek.

Ideą, która towarzyszyła powstaniu takich przekąsek było to, aby w jednym momencie móc połączyć posiłek z zabawą. – Taka forma serwowania jedzenia jest bardzo popularna zarówno na mniejszych, jak i większych przyjęciach, garden party lub spotkaniach biznesowych. Świetnie sprawdzi się także na imprezie andrzejkowej, organizowanej w domu. Przekąski typu finger food są lekkie, proste w serwowaniu i efektowne dla oka oraz kubków smakowych. Te mini-dania można jeść w przerwie tańca, na stojąco – a to jest bardzo praktyczne – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Łódeczki salami z czarnymi oliwkami

Składniki:

  • salami MIX ZM Pekpol
  • kilka łyżek twarogu
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek szczypioru
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.

Fot. ZM „Pekpol Ostrołęka”
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat