CHRUST / FAWORKI
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić w środku dołek i wbijać po jednym żółtku, mieszając czubkiem noża. Wlać spirytus i wyrobić dość twarde ale elastyczne ciasto: gdy jest zbyt miękkie dosypać trochę mąki gdy jest zbyt twarde dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Po wyrobieniu wybić wałkiem, aż na powierzchni będą tworzyć się maleńkie pęcherzyki powietrza. W tym czasie rozgrzać mocno olej na głębokiej patelni. Odcinać po niewielkim kawałku ciasto, bardzo cienki rozwałkować. Nożem wyciąć paski a z nich prostokąty, jednak mniejsze niż średnica patelni. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta. Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć na złoty kolor przez około 30 do 60 sekund. Faworki układać na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Fot. Dwór Korona Karkonoszy
Informacja prasowa